10 milioane de lei pentru spitale de la Consiliul Județean. Pacienții de la Brașov provin de din 4-5 grupuri de oameni care s-au contaminat între ei

Consiliul Judeţean Braşov va face o nouă rectificare bugetară, în valoare de 10 milioane de lei, pentru a suplimenta fondurile alocate spitalelor din subordine, aflate în lupta cu pandemia de COVID-19. Sumele provin din anularea programelor de finanţări nerambursabile pentru proiecte culturale şi sportive, dar şi din bugetul alocat întreţinerii drumurilor judeţene şi realizării Aeroportului.

„Suntem în permanentă legătură cu toate unităţile noastre spitaliceşti şi am făcut în aşa fel încât să punem la dispoziţie, încă de la începutul anului bugetar, toate sumele care ne-au fost solicitate. Managerii spitalelor sunt cei care fac achiziţiile şi ştiu exact care sunt echipamentele necesare bunei funcţionări a fiecărei unităţi medicale. Vom face această nouă rectificare bugetară pentru a aloca bani destinaţi funcţionării, şi mă refer la cazarea medicilor în unităţi hoteliere, cât şi cheltuielilor de capital, respectiv achiziţionării de echipamente. Cu suma suplimentară de 10 milioane de lei, ajungem la un buget de 49 de milioane de lei, destinat în acest an celor şase spitale. Comparativ, anul trecut am alocat aproximativ 32 de milioane de lei, iar în 2016, anul în care am venit la conducerea CJ, au fost doar 8 milioane de lei pentru spitalele din subordine. Toate aceste sume sunt la dispoziţia unităţilor medicale, iar acestea fac eforturi foarte mari pentru a face achiziţiile necesare, atât pentru echipamente, cât şi pentru consumabile”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Este cunoscut faptul că administraţia judeţeană nu are atribuţii şi nici competenţe în ceea ce priveşte informarea opiniei publice cu privire la numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus sau al testelor efectuate. În urma comunicării de joi a numărului de 117 braşoveni depistaţi cu COVID-19, Consiliului Judeţean Braşov a cerut lămuriri de la specialiştii de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase. „I-am întrebat cum de s-a ajuns la această cifră de pacienţi infectaţi şi am aflat că la nivelul judeţului Braşov au fost făcute 1220 de teste. Putem spune că Braşovul este unul dintre judeţele privilegiate, fiindcă Spitalul Clinic de Boli Infecţioase deţine încă din anul 2017 un Real Time PCR şi astfel, având această oportunitate, am putut testa local 955 de persoane. În perioada următoare vom dispune de încă două aparate, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, cu ajutorul cărora vor putea fi testaţi cetăţenii judeţului Braşov. Potrivit explicaţiilor primite de la medicii infecţionişti, dacă ne-am raporta la 59 de persoane care au fost confirmate cu noul coronavirus, acestea provin din 4-5 grupuri. Practic au existat întâlniri, au existat relaţii, nu s-a respectat distanţarea socială, astfel că aceste persoane, vrând-nevrând, s-au contaminat una de la alta”, a explicat Adrian-Ioan Veştea.

În opinia sa, faptul că în urma anchetelor epidemiologice medicii braşoveni şi-au făcut datoria şi au reuşit să-i identifice pe purtătorii acestui virus este un lucru foarte bun: „Cred că nici pe departe nu ar trebui să fim plasaţi într-un clasament negru al numărului de îmbolnăviri, ci acest număr ar trebui să fie dovada că colegii noştri din sănătate îşi fac datoria şi au demostrat acest lucru. Mă bucură foarte mult că la nivelul celor şase spitale aflate în subordinea Consiliului Judeţean Braşov nu există niciun cadru medical infectat, şi aici mă refer la medici şi la asistente medicale. Acest lucru dovedeşte faptul că există circuite eficiente şi, în acelaşi timp, că personalul medical beneficiază de echipamente de protecţie corespunzătoare”, a mai spus Adrian Veștea.

Echipamentul Real Time PCR achiziţionat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov cu fonduri asigurate de CJ Braşov şi care va fi pus în funcţiune începând de luni, la Staţionarul Tractorul, dispune de 2400 de teste (96 de kituri). Totodată, la Spitalul de Boli Infecţioase sunt disponibile în momentul de faţă 2698 de teste.

Salarii reduse la Consiliul Județean

Conducerea administraţiei judeţene a luat decizia ca începând de luni, 6 aprilie, pe perioada stării de urgenţă, să realizeze economii la buget prin diminuarea cu 20% a programului de lucru al aparatului propriu al Consiliului Judeţean Braşov, cu reducerea corespunzătoare a salariilor angajaţilor. Măsuri au fost dispuse şi în ceea ce priveşte angajaţii din instituţiile de cultură, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Serviciul Judeţean pentru Protecţia Plantelor.

„Am considerat că trebuie să luăm nişte măsuri şi în ceea ce înseamnă funcţionarea aparatului propriu al Consiliului Judeţean Braşov. În decursul timpului am făcut pe cât posibil să păstrăm o anumită încadrare salarială a personalului din executiv şi din unităţile subordonate ale Consiliului Judeţean. Ştiu că nu am fost pe placul tuturor cu aceste măsuri, dar am făcut în aşa fel încât să privesc lucrurile cât se poate de realist. Am avut şi reprezentanţi din legislativul judeţean care ne-au combătut şi au încercat să blocheze această iniţiativă a noastră. De această dată am luat câteva măsuri, discutate în prealabil cu fiecare dintre colegii mei şi cu reprezentanţii instituţiilor de cultură. Astfel, pe o perioadă de timp, angajaţii muzeelor, Bibliotecii Judeţene, Centrului Cultural Reduta şi Şcolii Populare de Arte vor intra în şomaj tehnic. De asemenea, conform prevederilor Codului Muncii, am diminuat programul de lucru de la 40 de ore pe săptămână, la 32 de ore, cu diminuarea corespunzătoare a salariului fiecărui angajat. Practic, angajaţii vor primi 80% din salariu. Această măsură am luat-o ţinând cont de ceea ce se întâmplă în mediul economic şi consider că este o dovadă de înţelegere şi de solidaritate în această perioadă critică. Trebuie să ne asumăm întru totul actul managerial, fiindcă vedem că sunt foarte multe cheltuieli de funcţionare care trebuie îndreptate către unităţile medicale. În felul acesta colegii mei au înţeles că doar împreună putem să facem echipă şi să sprijinim depăşirea acestui moment extrem de critic pentru fiecare dintre noi”, a explicat preşedintele CJ Braşov Adrian-Ioan Veştea.

 

 

Adauga comentariu