11 cadre medicale infectate cu coronavirus la Brașov. Codlea și Zărnești două focare ce au intrat în atenția Ministerului Sănătății

Potrivit Direcției de Sănătate Publică, în județul Brașov, în acest moment, există 11 cazuri de infectare COVID-19 în rândul personalului sanitar, după cum urmează:
7 de la substația Codlea a Serviciului de Ambulanță Județean; care este închisă în acest moment
2 de la Spitalul Codlea; au intrat în contact cu cei de la Ambulanță
2 de la Spitalul Militar "Regina Maria".

Cei 11 pacienți sunt internați și în aceste cazuri au fost stabiliți contacții direcți, care sunt autoizolați și monitorizați la domiciliu.

Problema Zărnești

La Secția de Psihiatrie Cronici Zărnești a Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov este în desfășurare ancheta epidemiologică, stabilindu-se contacții direcți ai pacientului confirmat COVID-19 și recoltându-se probe în vederea testării. 20 de cadre medicale ar fi în izolare și așteaptă să li se facă teste.  Doi pacienți sunt și ei monitorizați.

„Pacientul menționat în materialele de presă ca fiind infectat cu noul coronavirus prezentând febră încă din data de 31.03.2020. Cazul a fost identificat și investigat de noul coordonator al secției. Pacientul are o dată probabilă a contaminării - înainte de 25.03.2020;

Ancheta epidemiologică realizată pentru acest caz a constatat, similar situației din Suceava, lipsa de aderență a unei părți a personalului (8 persoane) în privința folosirii măștilor și mănușiilor în data de 30.03.2020, dar și anterior, în contextul în care restul personalului (36 de persoane) purta măști și mănuși. Până la acest moment nu a fost indentificat un link epidemiologic cu clusterele de vecinătate, fiind vorba, cel mai probabil, de un purtător sănătos al virusului“, a declarat Nicușor Bâgiu, managerul Spitalul de Neurologie și Psihiatrie de care aparține și secția de la Zărnești.

Pozitiv sau negativ?

DSP explică și cazul pacientei care a spus că a fost plimbată între spitale și s-a spus că are coronavirus deși testul era negativ. Avea același nume de familie cu altă pacientă.

„În ceea ce privește pacienta transferată de la secția Tractorul a Spitalului Clinic Județean de Urgență la pavilionul dedicat bolnavilor de COVID-19 al Spitalul Clinic de Neurologie și Psihiatrie Brașov, dintr-o eroare (pacienta având test negativ COVID-19), facem următoarele precizări:
- Toate unitățile sanitare au obligația de a respecta protocoalele și procedurile din Metodologia de supraveghere a COVID-19 a Institutului Național de Sănătate Publică.
- În cazul în care se constată nerespectarea acestora, Comisiile de disciplină de la nivelul unităților sanitare trebuie să ia măsurile ce se impun.
- Din ancheta epidemiologică efectuată în urma acestui incident, pacienta nu este considerată ca fiind contact direct cu un caz confirmat COVID-19, respectându-se precauțiunile universale pe toată perioada transferului și internării. De asemenea, pacientei i-a fost recoltată a doua probă în vederea testării, conform Metodologiei INSP“, anunță DSP.

 

 

Adauga comentariu