32 ani de la Revolta muncitorilor de la Steagu Roșu. Jos pălăria în fața celor care au avut curajul să strige pentru prima dată Jos Comunismul. Odihnă veșnică celor care au pierit pentru libertate

Acum 32 de ani muncitorii de la Uzina Steagu Roșu, cea mai mare din istoria Brașovului, ieșeau în stradă și strigau „Jos Comunismul“. Erau tineri care doreau un viitor mai bun, dar au primit în schimb săptămâni întregi de bătaie, înfometare și umilințe greu de imaginat. Totul a pornit de la secția 440. Muncitorii au ieșit în stradă supărați că nu și-au primit salariile, dar într-o oră revolta a luat amploare și s-a ajuns de la câteva zeci de oameni la 10.000.

Forțele de ordine nu au intervenit inițial, șocate de ceea ce se întâmpla pe stradă. Pe străzile Brașovului s-a auzit atunci pentru prima dată în România „Deșteaptă-te române“, un cântec interzis în acele vremuri, devenit acum Imn Național. Muncitorii au strigat „Jos Comunismul“, „Jos Ceaușescu“, „Jos Dictatura“, iar pe drumul spre Pefrectură  li s-au alăturat tot mai mulți oameni. Trecătorii au aplaudat, iar femeile au aruncat cu flori. 

Manifestanții au ajuns la Sediul Județenei de Partid, Prefectura de astăzi, au preluat controlul clădirii, dar revolta a fost în final înăbușită. Sute de muncitori au fost arestați, bătuți săptămâni la rând, umiliți și torturați. 61 dintre ei au fost condamnați, deportați și obligați să facă munci greu de imaginat.

Unii au pierit, dar mulți au reușit să supraviețuiască și să revină la Brașov. Au înființat Asociația 15 Noiembrie și an de an ne aduc aminte tuturor de înseamnă patriotismul. 

Astăzi nu putem decât să ne înclinăm și să le spunem celor vii: Jos Pălăria. Celor care nu mai sunt printre noi le spunem: Mulțumim. Odihnă Veșnică. 
Și cum în România cam toate fabricile s-au distrus după 90, Steagu Roșu nu a făcut excepție. Din 26.000 de angajați au mai rămas doar 300. Uzina este la limita de avarie. Din fericire Secția 440 este încă un simbol. 

Ca în fiecare an revolta este marcată de depunerea de coroane la monumentul din fața Spitalului Județean, dar și de crosul care urmează traseul muncitorilor și care a devenit un simbol. 

Sursa Foto: Asociația 15 Noiembrie

 

Adauga comentariu