Au fost finalizate încă două licitații pentru Aeroport. Construcția terminalului începe în februarie. Aeroportul va fi funcțional în 2021

Alte două achiziţii necesare pentru realizarea Aeroportului Braşov au fost încheiate cu succes de administraţia judeţeană. Astfel, achiziţia elaborării Studiului de fezabilitate privind asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană la Aeroportul Internaţional Braşov - Ghimbav a fost finalizată prin declararea câştigătoare a singurei oferte depuse, cea aparţinând firmei Teche Construct Solutions SRL. Propunerea financiară a ofertantului este de 2.593.764,00 lei fără TVA. Subcontractantii propuși de operatorul economic câştigător sunt Airport Gurus şi Cyrrus Projects. Fiecare firmă intenţionează să subcontracteze 20% din întocmirea documentaţiilor tehnice pentru studiul de fezabilitate.

De asemenea, achiziția privind supervizarea lucrărilor și dirigenţia de șantier la obiectivul de investiţii „Aeroportul Internaţional Braşov - Ghimbav Etapa a III-a - Proiectare şi execuție lucrări de construcții și instalații obiectul terminal de pasageri” a fost adjudecată de Asocierea de firme Venturo Investment SRL şi Ecoinstal Urban SRL. Membrii comisiei de evaluare au analizat cinci oferte şi au declarat-o câştigătoare pe cea prezentată de asocierea menţionată, care s-a clasat pe primul loc după aplicarea criteriului de atribuire tehnico-economic şi verificarea documentelor-suport aferente probării informaţiilor prevăzute în DUAE. Oferta este în valoare de 954.430 lei fără TVA.

Ambele contracte se pot semna începând cu data de 17.12.2019, după expirarea perioadei legale de contestaţii. „Mă bucur că am reuşit să încheiem și aceste două achiziţii, esenţiale pentru derularea lucrărilor de construcţie a Terminalului şi pentru stabilirea serviciilor de navigație aeriană - ANS de care avem nevoie la Aeroport, inclusiv a soluţiei de turn de control pe care o vom implementa. Anul viitor vom lucra în forţă pe şantierul de la Ghimbav, astfel încât să construim Terminalul și celelalte nouă obiecte pe care le-am contractat. Privim cu optimism spre anul 2020, când 90% din ceea ce înseamnă infrastructura Aeroportului Internațional Brașov - Ghimbav va fi terminată”, afirmă președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea.  

Construcția terminalului de pasageri începe în februarie

Cea mai costisitoare investiție a aAeroportului este terminalul de pasageri. Aceata fi construit de Asocierea BOG’ART SRL - Uti Grup SA - Uti Facility Management SA. Contractul a fost semnat în luna august, după contestații soluționate de instanță. Investiția se ridică la 145.581.179,94 lei (inclusiv TVA). Lucrările vor dura 1 an. Aerogara va fi construită pe trei niveluri, cu o arie desfășurată de 11.780 mp, după o soluție arhitecturală realizată de celebrul arhitect brașovean Dorin Ștefan. 

Raul Alexandru Doicescu, administratorul firmei Bog Art, companie care a mai construit la Brașov Mall-ul Coresi, Parcarea de la Spitalul Militar și Hotelul Kronwell a precizat că ambele companii care formează asocierea pentru realizarea terminalului are experiență în lucrări aeroportuare și că singurul obstacol în realizarea la timp a terminalului ar fi vremea nefavorabilă.

Construcția Aeroportului a început acum șase ani

Construcția Aeroportului a început practic acum șase ani. În perioada 2013-2014 a fost construită pista de decolare-aterizare. În 2016 s-a rezolvat situația juridică a terenului și s-a reactualizat studiul de fezabilitate. În 2017 s-a realizat studiul de fundamentare, s-au început demersurile pentru reactualizarea PUZ-ului și a masterplanului. 

În perioada 2017-2018 au fost proiectate și executate: calea de rulare și platforma pentru parcarea aeronavelor (30.000 metri pătrați), canalizarea pluvială (11.000 metri liniari), iluminatul și o parte din balizaj. 

La începutul anului 2019 s-a semnat contractul pentru 9 obiecte (care includ drumul de acces, parcarea auto și clădirile anexe).

Se fac demersurile necesare și pentru infrastructura de navigație aeriană, pentru marcaje și balizaj și pentru achiziționarea echipamentelor necesare activității aeroportuare, fiecare cu termen de finalizare până la sfârșitul anului 2020. S-a semnat și protocolul de colaborare cu Romatsa. Deducem deci că Aeroportul va fi operațional din 2021, deși inițial se anunțase ca termen 2020. 

Aeroportul Braşov este singurul din ţară construit în ultimii 50 de ani și primul finanțat de autorităţile locale. Ultimul studiu realizat în ceea ce priveşte Aeroportul Braşov arată că în primul an de funcţionare va avea 114.000 de pasageri, iar în 10 ani s-ar depăşi un milion de pasageri.

 

Adauga comentariu