Autoritățile se bat în comunicate și măsuri în cazul focarului de hepatită de la Școala nr 12. Asta după ce informațiile au ajuns în presă. O lună nu s-a făcut nimic

După ce cazul a ajuns în atențiua OPC, iar inspectorii au făcut control, au cerut echipă de la DSP și au informat Prefectura, apar și primele declarații oficiale. E drept cam târziu,  la o lună de la prima îmbolnăvire. Tot azi, la Școala 12 s-a făcut dezinsecție.

DSP susține că focarul de hepatită acută virală tip Aăși are originea de pe strada Carierei, iar o parte din copiii bolnavi merg la Școala 12. Potrivit notei informative pe care DSP e emis-o, primele cazuri au apărut în Brașov în 6 octombrie, iar până la această dată au fost înregistrate 15 cazuri de HVA, la copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 15 ani.

Astfel, opt cazuri au fost internate în Spitalul de Boli Infecțioase Brașov. Biletele de externare pentru șapte dintre acestea s-au transmis, către Compartimentul Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile (CSCTB), până în dată de 6 noiembrie. Diagnosticul la externare, pentru toate cazurile, a fost hepatita A. De menționat este că șase cazuri au fost confirmate în urma testelor de laborator, iar în două cazuri diagnosticu a fost infirmat.

DSP Brașov a specificat că, potrivit anchetelor epidemiologice întocmite de medicii de familie, există o legătura recunoscută între aceste cazuri, având aceeași adresă de domiciliu declarată.

De precizat este că cinci dintre acești copii frecventează Școala gimanzială nr. 12, doi sunt elevii Școlii gimnaziale nr. 14, iar unul dintre minori este preșcolar. În concluzie s-a făcut dezinsecție și toate persoanele care au intrat în contact cu copiii bolnavi vor fi vaccinate.

„În concluzie, având în vedere că aceste cazuri de HAV confirmată, cu legătura epidemiologică între ele au apărut într-o comunitate, făcând parte din familii diferite cu aceeași adresă de domiciliu și faptul că în colectivitatea școlară nu au apărut alte cazuri de HAV,  focarul a fost declarat ca focar de comunitate“, a anunțat Prefectura Brașov.

Deși se știa de o lună de primul caz, conducerea școlii a cerut dezinsecția abia ieri. „În data de 6 noiembrie 2019, conducerea unității de învățământ a Școlii Gimnaziale nr.12 (str. De Mijloc) a solicitat Serviciului Amenajare Zone de Agrement efectuarea unui tratament de dezinfecție dat fiind faptul că în cadrul unității de învățământ au fost identificați elevi suspecți purtători ai HAV.

În perioada 6 noiembrie – 13 decembrie 2019, Primăria Municipiului Brașov va efectua tratamentele de dezinsecție, dezinfecție și deratizare a tuturor unităților de învățământ administrative, de cultură și sportive aflate în subordinea Consiliului Local Brașov, în baza contractului de concesiune nr. 87/2015, cu concesionarul SC CORAL IMPEX SRL.

Dat fiind solicitarea menționată anterior și având în vedere faptul că în cadrul unității se desfășoară și procesul electoral pentru alegerea președintelui României, fiind amenajate secții de votare, s-a luat decizia, de comun acord cu conducerea Școlii Gimanziale nr. 12, de a se efectua în regim de urgență acțiunea de dezinfecție a întregii unități școlare. Data tratamentului de dezinfecție este joi, 7 noiembrie, orele 18.00, urmând ca luni, 11 noiembrie, să se efectueze o repetare a procedurii“, au anunțat reprezentanții Primăriei Brașov.

 

Adauga comentariu