Ce efecte mai au protestele într-o degringoladă politico-administrativă? Mai au efect protestele sau au rămas o simplă speranță?

E vacanță, Cerbul de Aur bate la ușă, Piața Sfatului a fost îngrădită, justiția funcționează greu, patru ani de la evenimentul Colectiv și niciun rezultat, un an de la protestul din 10 august 2018 de la București la care nu avem niciun rezultat. Procese în cazuri de violență domestică, violuri, răpiri, crime, care se întind pe prea mulți ani și multe rămase nerezolvate.

Ce se întâmplă în tot acest timp? România își duce viața de zi cu zi de parcă nu s-a întâmplat nimic. Ne simțim bine, ne distrăm și mai înjurăm unii la alții din când în când. Protestul din 10 august 2019 pare să fie un nou mod de a ne petrece vacanța sau măcar două ore într-o sâmbătă călduroasă de vară. Râdem, povestim, facem miștouri, mai stăm la o bere și mai aruncăm un deja epuizat „Jos Guvernul” sau „PSD, ciuma roșie”.

Protestul din 10 august 2019 chiar a fost protest sau doar un pretext de socializare? Prezența la protest ne dă sentimentul de cetățean al României, de datorie îndeplinită? Ne amăgim cu astfel de gânduri și în sinea noastră știm că protestul nu mai funcționează? Dar totuși ne agățăm de o speranță.

Au trecut alegerile europarlamentare și, chiar dacă avem două formațiuni politice noi intrate în Parlamentul European (PE), nu se vede diferența. Votul pentru europarlamentare a fost dat pentru ce ar trebui să facem în România, pentru mesaje de tipul eradicarea corupției, să facem România o țară europeană și alte mesaje zide de partide. Niciun partid, absolut niciunul, nu a vorbit de programele familiilor politice din care face parte sau din care ar vrea să facă parte. Teme precum politica UE în privința migrației, armată europeană sau Nato, mediu și schimbări climatice au trecut tangențial cu discursurile partidelor românești. Care sunt programele familiilor politice din Parlamentul European? Pentru că noi am votat reprezentanții României în PE care vor lucra la programul european pentru următorii patru ani. Ce susțin partidele românești în cadrul familiilor politice europene? Discuția aceasta nu există.

Apoi, cu câteva luni înainte de alegerile pentru președintele României avem discursuri din partea a doi candidați, discursuri opuse democrație. Atât Johannis, cât și Barna spun că-și fac ei Guvernul. Nu, nu președintele numește Guvernul, nu e rolul său de a forma Guvernul. Acesta este atributul Parlamentului, care manifestă voința poporului exprimată prin vot. O încălcare flagrantă a democrației.

Dar nu-i nimic, noi protestăm în weekend, iar în timpul acesta spitalele sunt mizerabile și duc lipsă de medicamente, școlile sunt populate de profesori care abia trec la examenele de titularizare, primăriile și consiliile locale își fac legea și se folosesc de Poliția Locală să-și arate autoritatea, patrimoniul local este pe mâna unor „investitori” care nu au niciun respect față de acesta, cultura este subfinanțată și lista poate continua.

Suntem în 2019 și încă discutăm dacă respectăm drepturile de cetățean și drepturile omului.

Adauga comentariu