Cetatea Brașovului uitată complet. Instanța nu a dat un termen deși dosarul a ajuns la Înalta Curte din 11 august 2017. Între timp clădirea stă să cadă. Totul pentru că Aro Palace vrea 3 milioane de euro

Cetatea Brașovului de pe Dealul Straja, un simbol al orașului și monument istoric, este închisă de patru ani. Aro Palace a abandonat-o și cere în instanță 3 milioane de euro. Dacă Tribunalul și Curtea de Apel Brașov s-au mișcat repede și au redat cetatera gratis statului român, procesul s-a împotmolit la Înalta Curte de Casație și Justiție. Asta deoarece s-a făcut recurs după recurs pentru că Aro Palace nu vrea să renunțe la pretenții, deși a primit gratis cetatea.

Compania Aro Palace a ajuns proprietar al cetăţii odată cu privatizările din 1990.  Cetatea a fost în patrimoniul ONT (companie de stat) din 1982.  În 1990 societatea s-a privatizat, iar din ea au rezultat două companii: Postăvarul SA şi Poiana SA. Compania Postăvarul a intrat în posesia cetăţii alături de alte active, iar din 2000 şi-a schimbat numele în Aro Palace. Astfel compania nu dat niciun leu pe obiectivul turistic în care a operat ani la rând un restaurant medieval unde se organizau şi nunţi.  Acum trei ani Aro Palace a închis restaurantul şi automat şi cetatea pe motiv că nu aducea profit. 

Dosarul a ajuns la Înalta Curte din 11 august 2017 și de atunci este în procedură de filtru potrivit site-ului instanței supreme. Nu s-a stabilit încă primul termen și nici nu sunt semne că se va întâmpla prea curând acest lucru. Este strigător la cer ca un dosar să stea aproape 2 ani și jumătate fără măcar să se dea un termen.  

Cetatea stă închisă și se degradează pe zi ce trece

În tot acest timp, Cetatea, se degradează pe zi ce trece. Turiștii care vin totuși să o vadă măcar pe dinafară sunt întâmpinați de o barieră, anulțul că obiectivul este închis și numeroase afișe cu Atenție cade tencuială.

Priveliștea este una dezolantă. Tencuiala se desprinde bucată cu bucată de pe ziduri, în pereții exteriori s-a infiltrat apă, iar buruienile încep să cucerească încet, dar sigur, zidurile fortificației. Țiglele de pe acoperiș au început să se desprindă și ele și își cam iau zborul la fiecare vânt mai puternic.

Nici Guvernul nu se mișcă mai repede

Sătui să aștepte finalizarea litigiului reprezentanții Primăriei au decis să preia cetatea. În 15 noiembrie 2018, consilierii locali au votat pentru preluarea obiectivului turistic. Primăria se bazează pe faptul că sentințele primite până acum sunt executorii. Statul Român s-a intabulat provizoriu ca proprietar în Cartea Funciară pentru că legea permite acest lucru. Există totuși riscul ca Înalta Curte să decidă altfel. 

Pentru ca Primăria să devină proprietar este nevoie de o Hotărâre de Guvern. Ministerul Finanțelor a anunțat că este de acord ca Primăria Brașov să primească cetatea, dar Horătârea de Guvern este așteptată aproape un an, deși este o simplă formalitate.

Adauga comentariu