Clase închise în 14 unități de învățământ din cauza gripei. Au fost peste 500 de cazuri la Brașov în ultima săptămână

La Brașov s-au înregistrat în ultima săptămână peste 500 de cazuri de gripă, majoritatea în rândul elevilor și al copiilor de grădiniță. De asemenea tot în ultima săptămână au fost peste 2000 de cazuri de viroză respiratorie și pneumonie. În unele școli s-au închis clase din gripei, semn că cel pușin trei elevi dintr-o clasă au făcut gripă.

Clase închise sunt la următoarele unități de îmvățămâmt:

Grădinița cu Program Prelungit Nr. 34 Brașov
Grădinița cu Program Prelungit Nr. 35 Brașov
Grădinița cu Program Prelungit „Primii Pași” Nr. 10 Brașov
Grădinița cu Program Prelungit Nr. 29 Brașov
Școala Gimnazială Nr. 5 Brașov
Școala Gimnazială Nr. 12 Brașov
Școala Gimnazială Nr. 27 „Anatol Ghermanschi” Brașov
Colegiul Național „Unirea” Brașov
Școala Gimnazială Nr. 1 Brașov
Școala Gimnazială Nr. 30 Brașov
Școala Gimnazială Nr. 8 Brașov 
Școala Gimnazială Nr. 1 Săcele
Școala Gimnazială Nr. 4 „Frații Popeea” Săcele
Școala Gimnazială Nr. 13 Braşov

Gripa este o boală acută, infecţioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal. Calea de transmitere a virusului gripal este calea aerogena, prin picăturile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută sau, indirect, atunci când picăturile sau secreţiile din nas sau gât ajung pe mâini sau pe alte suprafeţe care sunt atinse de alte persoane, care îşi duc apoi mâna la gură sau nas. 

Semnele şi simptomele gripei constau în frison, febră (39-40°C), dureri de cap, ale globilor oculari, ale muşchilor şi articulaţiilor, stare de slăbiciune generală, senzaţia de înţepături în nas şi gât, strănut, secreţii nazale apoase, nas înfundat, tuse seacă, chinuitoare). 

Direcția de Sănătate Publică Brașov recomandă populației să respecte măsurile de prevenire a gripei, care constau în:

▪ evitarea aglomeraţiilor; 

▪ evitarea contactului cu persoanele bolnave; 

▪ păstrarea distanţei faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută; 

▪ folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare; repectarea etichetei de tuse (se tușeste în plica cotului, nu direct în palme); evitarea folosirii în comun a obiectelor personale (prosoape, batiste, cosmetice etc.)

▪ igiena corectă a mâinilor, prin spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, în special după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca; 

▪ creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume), bine spălate sub jet de apă în prealabil; 

▪ aerisirea în mod regulat a încăperilor (săli de clasă, dormitoare); 

▪ îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului; 

▪ evitarea staţionării în frig timp îndelungat; 

▪ prezentarea obligatorie la medicul de familie odată cu apariţia primelor semne de boală, evitarea supraaglomerării unităților de primiri urgențe ale spitalelor și evitarea automedicației; 

▪ izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor diagnosticate cu gripă și care nu necesită spitalizare; 

DSP Brașov, prin CSCBT, recomanda triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie.

 

 

 

Adauga comentariu