Consiliul Județean va pune în aplicare decizia CNSC care a acceptat contestația în cazul Terminalului Aeroportului Brașov. Instituția critică legislația actuală care permite mult prea ușor depunerea de contestații care întârzie mult investițiile

Licitația pentru construirea Terminalului Aeroportului Brașov, a fost câștigată în primă fază de societatea comercială Construcții SA, la o diferență foarte mică de punctaj față de ocupanta locului doi, respectiv Asocierea BOG’ART SRL - SC UTI Grup SA - SC UTI Facility Management SA, cea care a și înaintat contestația către CNSC.

În termenul legal de 15 de zile de la primirea dosarului achiziției, CNSC a analizat și s-a pronunțat cu privire la contestația înaintată de către Asocierea BOG’ART SRL - SC UTI Grup SA - SC UTI Facility Management SA.

În decizia menționată, CNSC admite contestația depusă de Asocierea BOG’ART SRL - SC UTI Grup SA - SC UTI Facility Management SA în ceea ce privește detalierea de către ofertanți a echipamentelor de securitate specifice funcționării aeroportului, solicitate prin caietul de sarcini. Pe cale de consecință, CNSC respinge cererea de intervenție formulată de către SC Construcții SA.

„Imediat după primirea deciziei CNSC, comisia de licitație constituită la nivelul Consiliului Județean Brașov s-a întrunit pentru a analiza situația creată și totodată a solicitat prezența inspectorilor ANAP care au monitorizat întreaga procedură. Pentru a lua o decizie finală, comisia a luat în considerare, pe de o parte, argumentele aduse de către CNSC, iar pe de altă parte, prioritatea Consiliului Județean Brașov, și anume demararea cât mai urgentă a unui contract de lucrări, astfel încât Terminalul de pasageri să fie construit la timp, fără întârzieri cauzate de procese având ca obiect contestații, procese al căror termen de finalizare nu poate fi anticipat.

În consecință, comisia de licitație a decis să nu conteste decizia CNSC, ci să o pună în aplicare. Astfel, în zilele următoare vor fi reanalizate ofertele tehnice care fac referire la echipamentele de securitate, iar rezultatul acestei analize va fi comunicat public după avizarea raportului procedurii de către ANAP.

Considerăm că această abordare este singura care poate asigura semnarea unui contract de execuție a Terminalului în timpul cel mai scurt, având în vedere contestațiile ce pot apărea în baza prevederilor legale în vigoare“, a anunțat Consiliul Județean.

Legea trebuie schimbată

Instituția critică legea achizițiilor publice din România. „ Considerăm totalmente absurd ca la nivelul Consiliului Județean Brașov să avem finanțarea necesară finalizării aeroportului, să avem un plan de investiții foarte bine structurat și o clară politică de dezvoltare care să facă posibilă finalizarea acestui obiectiv de investiții atât de dorit de brașoveni, dar să fim veșnic tergiversați de orice contestație care este permisă de legislația actuală, în condițiile în care întreaga procedură de achiziții a fost monitorizată și avizată de la început și până la finalizare de către ANAP. Vom face din nou solicitări exprese tuturor parlamentarilor de Brașov să realizeze toate demersurile posibile pentru îmbunătățirea legislației achizițiilor publice, legislație care a făcut ca majoritatea investițiilor în infrastructură din România să fie blocate mulți ani în instanță, în urma unor contestații mai mult sau mai puțin susținute și pertinente“, a mai anunțat Consiliul Județean.

 

 

Adauga comentariu