Continuă scandalul de la Psihiatrie. Managerul susține că a descoperit cazul unei paciente care a fost folosită pe post de cobai într-un studiu clinic. La aceeași unitate un pacient a fost îngropat dezbrăcat, iar un asistent a furat banii bolnavilor

Acum o lună, Spitalul de Psihiatrie era lovit de un scandal de proporții. Actualul manager susținea că mai mulți pacienți au fost folosiți pe post de cobai într-un studiu clinic, fără a-și da acordul. La câteva zile, într-un răspuns oficial către ASUM, același manager spunea că totul a fost în regulă la studiu. Acum Nicușor Bâgiu declară că a descoperit cazul unei paciente de la Vulcan, care a fost inclusă în studiu fără a-și da acordul.

Povestea studiului este una veche din 2009. Potrivit studiului, puteau participa pacienți de la Secțiile de pe Eminescu și Prundului din Brașov, nu și din Vulcan. Managerul actual susține că o pacientă a fost transferată de la Vulcan la Brașov, special pentru studiu. În iunie 2009 femeia a fost exclusă din studiu, iar pe 1 iulie a decedat. Managerul a anunțat că a sesizat procuratura și Avocatul Poporului în acest caz.

 „Neavând acces la datele studiului, am căutat în fișele pacienților internați la Vulcan în perioada respectivă. Așa am depistat o doamnă, bolnavă cronic, care a primit medicație de studiu imediat după ce a fost transferată de la o secție de chirurgie. Științific, nu am identificat ce încerca studiul să demonstreze. Acest studiu clinic, zis multicentric, se desfășura la inițiativa unui domn probabil universitar din Israel, pe pacienți din Israel și România. Ni s-a blocat accesul la informațiile studiului pe considerentul confidențialității, invocat de sponsor (.), care între timp a și dispărut ca entitate comercială. În urma acelui contract, spitalul a câștigat 700 de lei per pacient inclus în studiu. La un calcul simplu am ajuns la concluzia că am avut 18 pacienți“, a declaratNicuşor Bîgiu, manager la Spitalul de Psihiatrie, citat de mytex.ro.

Scandal după scandal

Acesta nu este singurul scandal de la Psihiatrie. Imagini tulburătoare, cu un pacient decedat, îngropat gol și într-un sac de plastic au devenit virale de internet, acum câteva zile. Imaginile au fost publicate de Asociația ASUM pe o rețea de socializare și sunt de câteva luni.  Incidentul s-a petrecut în luna martie la Secția din Vulcan. Directorul spitalului a recunoscut situația.  

În luna aprilie, spitalul a fost lovit de un alt scandal. Atunci, asistentul șef, un bărbat de 43 de ani a fost acuzat că a furat din banii pacienților. Practic din pensiile bolnavilor se cheltuiau doar cel mult 200 de lei pentru nevoile lor, iar restul ar fi fost băgați în buzunar de asistentul medical. Suma exactă nu este cunoscută deoarece nu există niciun document care să arate câți bani sunt cheltuiți pentru nevoile pacienților sau unde ajuns restul banilor. Cert este că valoarea pensiilor care ajung lunar la spital este de 23.000 de euro. Managerul Nicuşor Bîgiu a demarat o anchetă internă, iar asistentul a fost retrogradat și detașat. A fost sesizat DIICOT, iar cercetările sunt în curs. Dacă asistentul va fi găsit vinovat, el va fi concediat.

Adauga comentariu