Dorel Toma, primarul din Ghimbav va fi judecat pentru abuz în serviciu. Instanţa a respins excepţiile invocate de avocaţi. Prejudiciul în dosar este de 18 milioane de lei

Dorel Toma a fost trimis în judecată anul trecut pentru abuz în serviciu. Este suspectat că a încheiat contracte la preţuri foarte mari cu mai multe firme din Olt. Acestea au vizat montarea de mobilier urban în localitate. Contabila şefă a instituţiei, dar şi administratorii firmelor care au beneficiat de contracte sunt şi ei inculpaţi în acest dosar. Prejudiciul este de 18 milioane de lei. Procesul lui Dorel Toma trebuia să înceapă în aprilie, dar avocaţii lui au contestat legalitatea proceselor verbale de redare a interceptărilor telefonice. Constestaţia a fost acceptată în parte la finele lunii aprilie. 

 „În baza art. 345 alin 3 Cod procedură penală admite în parte cererile şi excepţiile de cameră preliminară invocate de inculpaţii Toma Dorel, Goman Fluture, Goma Cristinel şi Tănase Radu în cauza având ca obiect sesizarea cu rechizitoriul nr.159/P/2017 întocmit la data de 10.08.2018 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Direcţia Naţională Anticorupţie- Serviciul Teritorial Braşov. Constată nelegalitatea proceselor verbale de redare a interceptărilor telefonice şi dispune excluderea acestora de la dosar, sens în care acordă un termen de 5 zile de la comunicarea prezentei încheieri procurorului pentru a remedia în mod corespunzător actul de sesizare şi a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei. Respinge restul cererilor şi excepţiilor invocate de inculpaţii Toma Dorel şi Dulcinatu Lucia. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu azi, 23.04.2019“, se arată în decizia procurorilor. 

Procurorii au remediat dispoziţia de trimitere în judecată şi au comunicat totul rapid instanţei. Avocaţii inculpaţilor au depus din nou contestaţie. A urmat un şir de şase amânări şi aproape şase luni în care dosarul a stagnat. Astăzi magistraţii au dat decizia finală, iar procesul poate începe. „Instanţa a respins excepţiile şi nelegalităţile, a constatat remediate neregularităţile şi a dispus începerea judecăţii“, se arată în decizia dee astăzi a magistraţilor Tribunalului Braşov. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Brașov.

Între timp Dorel Toma s-a întors la Primăria Ghimbav. A preluat din frâiele oraşului, după ce în luna iunie i-a fost ridicată măsura controlului judiciar. 

Ce a făcut de fapt Dorel Toma

Potrivit rechiyitoriului procurorilor, „În  perioada 2009-2015, inculpatul Toma Dorel, primar al oraşului Ghimbav şi ordonator principal de credite a dispus, cu încălcarea dispoziţiilor legale, achiziţionarea de produse (stâlpi de iluminat, mobilier stradal etc.), servicii sau lucrări (amenajare şcoli şi terenuri etc.), de la societăţile comerciale controlate de inculpaţii Goman Fluture, Dulcinatu Lucia, Goman Cristinel şi Gunea Sergiu. Bunurile şi serviciile respective au fost achiziţionate la valori supraevaluate, în mod netransparent, neconcurenţial, fiind favorizate firmele controlate de inculpaţii sus menţionaţi. Procedura aplicată a fost cea a achiziţiei directe, sens în care inculpatul Toma Dorel a divizat contractele de achiziţie publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică, fără o estimare prealabilă a valorii contractelor de achiziţie publică şi fără a include în valoarea contractelor de furnizare a produselor valoarea operaţiunilor sau lucrărilor de instalare“, se arată în rechizitoriul procurorilor. 

Tot procurorii susțin că edilii au luat mită pentru a favoriza anumite firme. „Achiziţiile respective au fost plătite cu sprijinul contabilului şef al Primăriei Ghimbav, Geogean Ana-Alina care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi cu încălcarea prevederilor legale, a semnat ordinele de plată în condiţiile în care angajarea cheltuielilor s-a efectuat fără a se exercita controlul financiar preventiv asupra proiectelor de operaţiuni şi fără a se efectua lichidarea cheltuielilor. De asemenea, ordonanţarea cheltuielilor s-a efectuat formal, în lipsa avizelor emise de compartimentele de specialitate şi fără să existe documente justificative care să certifice exactitatea sumelor de plată, recepţia bunurilor sau executarea lucrărilor. În acelaşi context, în perioada 12 septembrie 2008 – 27 mai 2010, inculpata Geogean Ana-Alina a primit, în mod direct sau prin intermediul soţului său Geogean Aurelian, în 5 rânduri suma totală de 81.700 de lei, de la inculpatul Goman Fluture (prin persoane apropiate acestuia).Prin aceste demersuri, inculpaţii au cauzat un prejudiciu bugetului local al oraşului Ghimbav de 18.014.392 lei, sumă care reprezintă totodată, un folos necuvenit pentru inculpatul Goman Fluture“, se mai arată în rechizitoriu.

Achiziții la prețuri uriașe

Toma Dorel, primar al Ghimbavului din 1996, conduce destinele micului orășel cu o mână generoasă. În 2011 cumpără o salcie cu suma de 54.000 de lei fără TVA. Cu TVA valoarea este de 64.260 de lei.

Firma de la care a cumpărat salcia este GECOMAR INSTING CONF SRL, cu sediul în localitatea Potcoava, județul Olt. Proprietar și administrator al firmei este Goman Cristinel și el cercetat penal. Obiectul de activitate al firmei este „Intermedieri în comerțul cu produse diverse”, iar ca activitate figurează doar în anii 2009-2011. Familia Goman este cunoscută în Drăgănești-Olt și pentru conflictul cu altă familie, motivul fiind legate de un dosar în care sunt cercetați pentru evaziune fiscală.

Aceasta nu e singura achiziție supraevaluată de la Ghimbav. Toma Dorel a plătit în 2011peste 170.000 de lei pe 80 de puieţi de salcie decorativă, adică 2.142 de lei pe fir. În timp ce prețul pieței era de 5-7 lei/buc. Tot în 2011, o altă achiziție de 21 de stâlpi de iluminat la preţul de 20.027 de lei/buc şi încă 21 la preţul de 26.636 de lei/buc.

În 2014, Primăria Ghimbav a făcut plăţi către SC MIKA ROLLS SRL, pentru achiziţia şi reparaţia mobilierului stradal şi a mobilierului din locurile de joacă pentru copii. Din verificări reiese însă că este vorba despre plata unor lucrări neexecutate, în acest caz valoarea abaterii fiind estimată la 325.000 de lei.

SC Mika Rolls SRL, cu sediul în Ghimbav, este deținută de Gunea Valeria, cu obiect de activitate „Intermedieri în comerțul cu produse diverse”.

În 2018, Primăria Ghimbav deschide un dosar de litigiu privind achizițiile publice împotriva Mika Rolls SRL, dosar care are deja șapte amânări.

S-au plătit sume fără bază legală și către Motcar SRL, pentru construire drum secundar în zona Transilana, din piatră spartă, lucrări de îmbrăcare cu dale trotuare şi borduri şi refaceri trotuare și accese, urmare acceptării la plată a unor articole de deviz la preţuri supraevaluate faţă de alte lucrări similare sau faţă de facturile de achiziţie. Valoarea abaterii a fost estimată la 113.000 de lei. La acestea se adaugă alte plăţi fără bază legală, în valoare totală de 187.000 de lei, pentru modernizarea unor drumuri şi reparaţii la stadionul din localitate.

Motcar SRL, cu sediul în Brașov, este deținută de Cozma Gheorghe. O firmă cu activitate pe construcții. Cozma Gheorghe este asociat în alte trei firme cu Vornicu Anamaria Simona, Motcar Service SRL, Motcar Rent SRL și SAR Construct SRL.

Practică la ordinea zilei la Ghimbav

Chiar și fără Dorel la cârma orașului, Primăria Ghimbav a făcut achiziții cel puțin suspecte. La finele anului trecut Primpria a cheltuit 96.000 de euro pe iluminatul de sărbători. Practic Ghimbavul a cheltuit din bugetul public aproape cât Brașovul pe iluminat festiv. Reamintim că valoarea totală a iluminatului festiv din Brașov a fost de aproximativ 100.000 de euro din care o parte semnificativă este suportată de operatorul de iluminat public.

Mai mult Brașovul are 253.000 de locuitori și o suprafață de 10 ori mai mare ce va fi decorată, față de Ghimbav care are doar 4700 de locuitori. Marele câștigător al contractului a fost declarată SC Neon Lighitning din Cluj Napoca, la nici două ore de la lansarea ofertei. 

Luna trecută Primăria Ghimbav a lansat o licitație în care se chetuie 238.535 de lei pe flori pentru a înfrumuseța orașul. Suma este una mare pentru un oraș cu nici 5000 de locuitori. Achiziție se referă la răsaduri de flori, bulbi, flori de interior, aranjamente florale și produse complementare, dacă știe cineva ce sunt astea. Pe lângă florile cunoscutr gen panseluțe, crizanteme, begonii sau trandafiri, sunt cumpărate și specii exotice. În contract sunt menționate și zeci de buchete sau coroane. 

Potrivit caietului de sarcini din acești bani se vor cumpăra: - Begoniaceae – Begonia: 5.000 buc. - Roza centifolia – trandafiri: 2.500 buc. - Salvia officinalis – Salvie: 3.000 buc. - Vinca minor – Vinca: 15.000 buc. - Chrysanlhemum indicum – Crizantema: 1.000 buc. - Pelargonium - Muscata (curgatoare): 1.500 buc. - Petunia hybrida – Petunia: 150 buc. - Tagetis: 5.000 buc. - Viola tricolor – Panselute: 6.000 buc. - Thuja orientalis – Tuia: 50 buc. - Hibiscus Ardens: 25 buc. - Prunus Tribola Multiplex - Cires japonez: 25 buc. - Tulipa – bulbi: 6.000 buc. - Fertilizant (sac 20 kg): 120 buc. - Erbicid: 30 l - Pământ flori (balot 300 kg): 2 buc. - Sămânță iarbă (sac 20 kg): 10 buc. - Coroane flori: 60 buc. - Buchete flori: 60 buc. - Chamaedorea elegans: 8 buc. - Yucca: 8 buc.

 

 

 

Adauga comentariu