Drumul forestier Gorița, o nouă monedă electorală. Proiectul a fost retras la presiunea străzii. USR, unul dintre cei mai vocali protestatari, deși proiectul a fost făcut de un membru al partidului

Drumul  forestier Gorița, care ar urma să facă legătura între Șchei și Răcădău, cu o lungime de 11 km a primit finanțare europeană de 1,5 milioane de euro. S-a făcut proiect, s-a stabiliu ruta, iar documentația a fost avizată de Ministerul Mediului, Garda Forestieră, Agenția de Mediu și toate instituțiile cu responsabilități în domeniu.

Imediat după prezentarea proiectului a apărut un val de reacții negative. Societatea Civilă s-a opus tăierii copacilor. Până aici totul bine și frumos. Ăsta este rostul societății civile, să tragă semnale de alarmă. Nu suntem de acord cu tăierea copacilor, dar Drumul Forestier Gorița a devenit rapid monedă electorală.

Protestul care a avut loc în mediul on-line, unde a circulat și o petiție, a fost imediat susținut de URS care s-a opus vehement construcției drumului. Problema este că proiectul acestui drum a fost realizat de SC Civilcad SRL şi SC Borealison Proiect  SRL, iar șef de proiect a fost inginer Nicoleta Emilia Mărţoiu, vicepreşedinte USR Cristian. Proiectul a costat 170.000 de lei. Deci nu se poate spune că USR nu știa demult de acest proiect. De ce nu s-a opus din fașă? Dacă oamenii care au semnat petiție sunt de bună credință, nu cred că putem spune același lucru și despre liderii USR Brașov, care au folosit scandalul ca monedă electorală.

Amenajarea drumului a fost suspendată vineri în ședința de consiliu local în urma criticilor.  „Când discutăm despre un proiect, într-un domeniu, ne raportăm la specialiști. Niciodată nu m-am băgat peste lucrurile de specialitate. Observăm că toată lumea își dă cu părerea și a devenit specialist în orice. Am decis să suspend implementarea acestui proiect și o să solicit consultanță de specialitate, neutră, și apoi voi veni în Consiliul Local cu un proiect de hotărâre. Până atunci, am solicitat Regiei Kronstadt să organizeze dezbateri publice pe tema acestui proiect. Analizele trebuie făcute cu specialiști, nu cu partide politice. Toate minciunile care se lansează în spațiul public că primarul taie, primarul face și desface, sunt niște falsuri și mizerii și ar trebui să le fie rușine celor care le lansează, care ar fi putut să se implice altfel până acum, nu într-o perioadă electorală. Pentru a nu da frâu liber imaginației altora anunț că proiectul e suspendat până se clarifică toate aspectele, nu se va tăia nici un copac. Când vom avea toate detaliile de specialitate, precum și propunerile pertinente din cadrul dezbaterilor publice cu specialiști și cetățeni, voi propune un nou proiect de hotărâre în Consiliul Local”, a declarat George Scripcaru.

Și aici putem face un comentariu. Se puteau face consultări înainte să se dea 170.000 de lei pe un proiect care acum este suspendat.

Deși proiectul a fost suspendat, aseară a avut loc marșul pentru salvarea pădurilor. Peste 500 de oameni au ieșit în stradă și s-au opus defrișărilor. Protestul este unul de lăudat, un semn că societatea civilă se implică. Păcat că de fiecare dată se implică și politicul. 

 

 

Adauga comentariu