FOTO Cum ar putea arăta Gara Brașov. CFR nu vrea să o dea la Primărie, dar nici nu face nimic ca să o modernizeze. Turiștii dau cu ochii de boschetari, un peisaj dezolant și simt din plin mirosul de la toalete

Primăria a elaborat un concept de reamenajare a gării Brașov, care va fi propus conducerii CFR. Ideea prezentată, rezultată dintr-o analiză a Gării Cracovia, modifică esențial fluxurile de circulație și funcționalitățile din Gara Brașov, fără intervenții majore la clădirea existentă. Casele de bilete ar urma să fie mutate la etaj, unde ar urma să existe spații dedicate restaurantelor și cafenelelor, în timp ce la parter se propune amenajarea unor spații comerciale sau destinate informării turistice, după modelul gărilor din alte orașe ale lumii. Accesul către peroane se va face și pe la etaj, iar proiectul prevede montarea de lifturi pentru persoane cu dizabilități, precum și scări rulante.

„Este un concept care are detaliile tehnice, logistice și funcționale, o idee ce poate fi înaintată CFR, pentru a găsi o soluție legală de a o pune împreună în practică, dacă se dorește acest lucru. Am discutat cu reprezentanții Regionalei CFR Brașov și cu fostul șef al Companiei Naționale de căi ferate, ne-am corelat cu proiectele noastre pe care urmează să le implementăm – terminalul de transport din partea stângă a gării, parcarea subterană și pasajul subteran pietonal către bulevardul Victoriei, benzile dedicate transportului public, proiecte care sunt depuse la ADR Centru pentru accesarea de fonduri nerambursabile și unde suntem într-un stadiu avansat. Sper ca noua structură guvernamentală să aibă o deschidere mult mai mare către rezolvarea acestei probleme cu care noi ne confruntăm deși nu este a noastră, proprietatea fiind a Companiei naționale de căi ferate. Eu sper să găsim împreună o soluție, pentru că am văzut din partea reprezentanților CFR cu care am discutat, de data asta, o altă abordare“, a declarat primarul George Scripcaru.

Acum este Euro Gară doar cu numele

Gara Brașov un loc despre care mulți s-au plâns în ultimii ani. În afară de spoirea unor pereți, câteva desene, un tricolor pe fațadă și câteva lămpi schimbate, totul a rămas la fel: mizerie și miros neplăcut. 

Locul este în continuare unul care dă senzația de nespălat, iar mirosul de la toaletă nu poate fi ignorat. Măcar ne uităm la un autocolant cu Castelul Bran cât timp întârzie trenurile.

În continuare sunt spărgătorii de semințe și oameni care dorm pe scaunele din Gară. Și să nu uităm de taximetriștii de la Gară, pe aceia care pare să nu aibă același regim cu ceilalți taximetriști. Nici la exterior lucrurile nu stau mai bine, se pot vedea locuri unde dorm boschetarii, iar peroanele sunt în continuare un loc care nu transmit mesajul „Brașov oraș de poveste”.

Primăria Brașov a încercat în mai multe rânduri, pe cale oficială, să preia în administrare Gara Brașov, pentru a reabilita clădirea și peroanele, care nu fac deloc cinste Brașovului. A existat chiar și petiție semnată de mii de oameni, dar CFR a refuzat să cedeze administrarea gării.  

Gara Braşov este una dintre cele mai aglomerate din ţară, fiind nod feroviar. Zilnic, prin gară trec 150 de trenuri care pleacă în ţară sau peste hotare. Gara ar avea însă nevoie de reparaţii majore, deoarece este primul lucru pe care îl văd turiştii când coboară din tren. Se ştie că prima impresie contează, degeaba oraşul e frumos, dacă poarta de intrare e ruginită.

FOTO Primăria Brașov

 

Adauga comentariu