Ghimbavul are ecoinsulă automată pentru colectare selectivă

În luna februarie a acestui an Ghimbavul a montat prima ecoinsulă automată pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Ecoinsula este prevăzută cu cinci containere pentru colectarea fracțiilor de metal, hârtie, sticlă, plastic și umede. Depunerea deșeurilor se poate face numai de către persoanele arondate și doar folosind sacii prevăzuți cu cod de bare. Ecoinsula este prevăzută cu măsurare automată a cantității de deșeuri și notificare prin sms către operatorul de salubritate când un container este umplut.

Ecoinsula a costat 130.000 de lei și, în bugetul Ghimbavului, mai sunt bugetate achiziția a încă patru ecoinsule. Rămâne în sarcina Primăriei să pregătească și să lanseze procedura de achiziție.

În acest moment, la ecoinsula deja instalată sunt arondate 45 de apartamente, dar viceprimarul Ghimbavului, Ionel Fliundra consideră că pot fi arondate până la 200 de apartamente dacă ridicarea containerelor s-ar face mai des de o dată pe săptămână. Numai că pentru a face acest lucru este nevoie de o modificare a contractului cu operatorul de salubritate și o nouă hotărâre de consiliu local.

Pe zona de case, Primăria a distribuit locuitorilor pubele pentru colectare selectivă, inclusiv pubelă pentru compost. Și în acest caz, ridicarea deșeurilor de către operator se face o dată pe săptămână. Tariful la salubritate în orașul Ghimbav este de 11 lei + TVA, iar contractul cu operatorul Comprest este valabil până în 2022.

Viceprimarul Ghimbavului a anunțat un rezultat încurajator pe partea de colectare selectivă, anunțând că procentul de fracție umedă colectată a scăzut de la 52% la nivelul lunii februarie la 43% în luna mai.

O problemă destul de mare pe partea de colectare a deșeurilor o reprezintă faptul că în zona nouă a Ghimbavului, zonă care a crescut mult în ultimii ani, aproximativ 50% din locuitori nu au contract de salubritate semnat. Viceprimarul Ionel Fliundra a precizat că populația Ghimbavului a crescut de la ultimul recensământ de la 5500 la 6700.

Adauga comentariu