Importanța mesajelor RO-ALERT în viața cetățenilor. Aflăm cum să nu fim expuși pericolului

Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore, în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi: fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile. Sistemul RO-ALERT este implementat pe teritoriul României de către Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Pentru a difuza un mesaj de avertizare populației, operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta sau desena zona în care trebuie transmisă avertizarea.

Tehnologia Cell Broadcast pe care se bazează Sistemul RO-ALERT, permite ca antenele de comunicații mobile din zona selectată să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în aria de acoperire a acestora. Un telefon mobil care a recepționat un mesaj de avertizare nu va mai primi repetări ale aceluiași mesaj.

Modul de afișare a mesajului și sunetul notificării de primire a avertizării poate varia în funcție de tipul telefonului. Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte. Nu este nevoie să aveți telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesaje de tip RO-ALERT. 

Persoanele vizate în zona cu pericol primesc mesajul RO-ALERT în aproximativ cinci minute de la apelul către 112. În funcție de caz, conținutul mesajului prevede și câteva măsuri pe care le pot lua persoanele din zona alertată. 

De la începutul anului și până acum au fost trimise 38 de mesaje RO-ALERT pentru anunțarea unor urși și încă 5 cu privire la cod portocaliu, furtună, vijelie și inundație. 

Odată ce vizitele urșilor s-au înmulțit și mesajele RO-ALERT au continuat să fie trimise pentru avertizarea și alarmarea populației. În urma mesajelor, au existat și câteva persoane nemulțumite și deranjate de aceste avertizări.

Adauga comentariu