Incident grav la o școală din Brașov. 20 de copii au probleme cu ochii din cauza unei lămpi cu ultraviolete uitată în funcțiune în sala de curs. Poliția a deschis dosar penal

UPDATE 15.28. Poliția a deschis dosar penal. „ La data de 05 februarie 2020, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Brașov-Secția 5 Poliție Brașov s-au sesizat din oficiu cu privire la un incident, care ar fi avut loc într-o unitate de învățământ din mun. Brașov.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov s-a constituit echipă operativă formată din polițiști de investigații criminale, ordine publică-proximitate, criminaliști și lucrători din cadrul Serviciului Arme, care a stabilit faptul că, mai mulți elevi din ciclul gimnazial ar fi manifestat o stare de iritare la nivelul ochilor, în timp ce se aflau într-o sală de curs în care era amplasată o lampă cu ultraviolete pentru sterilizarea aerului.

În cauză, s-a întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de "vătămare corporală din culpă" și "nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă", instrumentat sub coordonarea unității de parchet competente, în care se va propune soluție legală la finalizarea cercetărilor“,  a declarat agent de poliție Nadia Olaru, purtător de cuvânt la Poliția Brașov.

Direcția de Sănătate Publică a aplicat o amendă de 5000 de lei pentru „neaplicarea de către conducerile unităţilor pentru protecţia, educarea, instruirea, recreerea şi odihna copiilor şi tinerilor a măsurilor de prevenire a accidentelor sau a unor îmbolnăviri la copii şi tineri”.

Stirea initiala. Copiii, majoritatea din clasa a VI-a de la Școala Gimnazială nr 11, din Brașov, au început să aibă simptome după ce au ajuns acasă de la școală. S-au plâns de dureri de ochi și usturime. Au început să aibă ochii roșii și să lăcrimeze foarte tare. Mai mulți părinți și-au dus copii la medic și au aflat că este vorba despre mici arsuri. Se pare că totul a pornit de la o lampă cu ultraviolete, folosită pentru dezinfecție, uitată în funcțiune în sala de clasă. Părinții au postat mai multe mesaje de grupul de whats-up al clasei și atunci și-au dat seama că 20 de copii au probleme.

Poliția s-a autosesizat în acest caz. „ În urma apariției în mediul online a unor informații cu privire la un posibil incident la o unitate de învățământ din mun. Brașov, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov- Poliția Municipiului Brașov s-au sesizat din oficiu și efectuează verificări în vederea clarificării stării de fapt“, a declarat agent de poliție Nadia Olaru, purtător de cuvânt la Poliția Brașov.

Se pare că greșeala a fost a personalului de serviciu care a uitat lampa în funcțiune. Copiii au fost expuși la lampă cam o oră. Ieri la ora 9.00 lampa a fost oprită de o femeie de serviciu. Conducerea școlii spune că se vor da sancțiuni administrative. „Folosim aceste lămpi pentru dezinfecție, pe timpul nopții, când nu sunt cursuri. Dintr-o eroare a fost uitată în funcțiune în sala de clasă. Am anunțat  Inspectoratul de acest caz, copiii au fost la medic. Niciunul nu este spitalizat. Vom instrui mai bine personalul de serviciu pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete. Le-am cumpărat în scopul protejării copiilor mai ales că sunt atâtea cazuri de gripă“ a declarat Mihale Nicodin, director al Școlii nr 11. 

 

 

Adauga comentariu