Ministrul Mediului a dat ordinul de intervenție pentru 140 de urși

Aflată în vizită la Brașov, Grațiela Gavrilescu, ministrul mediului, a anunțat că a emis ordinul de ministru privind planul de acțiune pentru 140 de urși și că de acum există o modalitate mult mai ușoară pentru a se transmite documentația în vederea emiterii ordinelor de intervenție. Mai departe rămâne ca autoritățile locale să solicite ordine de intervenție în fucție de necesități.

Intervențiile sunt de două tipuri; relocare – care presupune mutarea ursului în altă zonă. În acest caz este nevoie de acceptul zonei în care se face relocarea. Și recoltarea – care presupune omorârea ursului.

Ministerul își propune și realizarea unui proiect de aproximativ 10 milioane de euro în care vor fi prinse realizarea unui inventar al urșilor, realizarea unui nou sanctuar pentru urși, deoarece cel de la Zărnești este ajuns deja la capacitate, dar și campanii de conștientizare a populației pentru modul în care trebuie să se comporte cu urșii. Dar deocamdată este doar o promisiune.

Ministrul Mediului a precizat că nicio țară europeană nu a dorit să preia urși din România.

În cazul intervenției Jandarmeriei, Ministrul Mediului a precizat că există un parteneriat instituțional care prevede intervenția Jandarmeriei în situații de urgență. Numai că Jandarmeria are nevoie de sprijinul specialiștilor veterinari locali pentru a putea interveni.

Ca și concluzie după vizita ministrului mediului la Brașov, până se vor face inventarul și noul snactuar, rămânem cu planul de recoltare a 140 de urși.

Adauga comentariu