Monument pentru eroii Revoluției, prin bugetare participativă. Proiectul a fost făcut de mama unui tânăr ucis la Revoluție

Din acest an, municipalitatea finanțează proiecte propuse de cetățeni, care vizează dezvoltarea orașului, în cadrul proiectului de bugetare participativă. Primăria Municipiului Brașov a lansat acest program în 23 decembrie, cu scopul de a oferi tuturor cetățenilor municipiului Brașov care au împlinit vârsta de 18 ani posibilitatea să se implice activ în propunerea și selecția proiectelor de dezvoltare durabilă a orașului.

Monument pentru eroii martiri din Decembrie 1989

Elena Vlase, mama eroului-martir brașovean Nicușor Vlase, decedat în condiții încă neelucidate în timpul Revoluției din decembrie 1989, a ales această oportunitate pentru a propune realizarea unui monument dedicat martirilor din Decembrie 1989. După ani de eforturi, inclusiv scrisori adresate Președintelui României, pentru a convinge instituțiile statului să finanțeze un astfel de proiect, Elena Vlase a plătit din banii săi un proiect al acestui monument, macheta fiind realizată de sculptorul brașovean Marius Necșoiu, la o scară de 1:5. A venit cu proiectul la primărie și așa a aflat despre programul de bugetare participativă. A fost îndrumată să înregistreze proiectul la primărie. „Brașovul datorează acest monument al demnității. Mă doare sufletul să constat că după 30 de ani nimeni nu s-a gândit să ridice un monument în cinstea eroilor din ‘89, care s-au jertfit pentru libertate. Pentru că de atâția ani nu s-a întâmplat nimic în această direcție, m-am hotărât să încerc eu“, spune Elena Vlase.

Potrivit proiectului, monumentul va fi amplasat pe locul actualei cruci din Piața Eroilor, care va fi desființată. Va fi construit un alt soclu, placat cu marmură, cu înălțimea de un metru, iar statuia va fi realizată din bronz și va avea o înălțime de trei metri. Ideea a pornit de la imaginea zeiței grecești a victoriei, „Nike din Samotrace“, fiind o reinterpretare a acesteia, una dintre semnificații fiind victoria poporului român asupra regimului comunist. Lucrarea simbolizează martiriul celor care și-au pierdut viața în revoluția din decembrie 1989, cu speranța că vor schimba destinul lor și al familiilor lor. Lucrarea mai poate fi interpretată și ca o reprezentare a trecerii de la ființă la neființă, o „înălțare“, în termeni religioși.

Propunerea nu se oprește doar la monumentul în sine, ci cuprinde reamenajarea întregii zone din jurul acestuia, inclusiv a spațiilor dintre mormintele tuturor martirilor revoluției din Brașov, aflate în Piața Eroilor, dintre clădirile teatrului și a poștei. Bugetul estimat este de aproximativ 100.000 de euro, costurile fiind calculate pentru toate etapele proiectului, începând cu obținerea autorizației de construcție.

Conform datelor oficiale, Nicolae Vlase fost împuşcat în noaptea de 22 spre 23 decembrie, în jurul orei 3.00, în faţa Hotelului Capitol. Medicii legişti au stabilit că tânărul a murit din cauza hemoragiei puternice provocate de secţionarea arterei femurale. Însă familia crede că el a fost împușcat în sediul Miliției, mai ales că există martori care susțin acest lucru. Cadavrul lui a fost găsit abia în data de 27 decembrie, la Morgă, deşi în tot acest timp părinţii l-au căutat pe la toate spitalele şi morgile, iar Elena Vlase spune că avea urme de tortură pe trup. Potrivit „Monitorul Expres“, în 1990, un deținut de drept comun aflat în sediul miliției, în noaptea de 22 spre 23 decembrie, a declarat în fața procurorilor că „un tânăr între 18 şi 20 de ani“ a fost împuşcat în picior, acolo, în sediul miliţiei. Fusese adus în noaptea de 22 împreună cu un alt băiat de vârsta lui, din zona Hotelului Capitol. Martorul a declarat că băiatul ar fi fost „bătut şi ţinut legat de perete într-un belciug, la etajul 3“. Când a fost lăsat pe un hol, în faţa unui birou, Vlase ar fi încercat să fugă şi de aceea a fost împuşcat. În 2002, fostul deţinut a mai dat o declaraţie de martor, în faţa anchetatorilor dosarului revoluției, şi a confirmat, după ce i s-a arătat o fotografie, că tînărul pe care l-a văzut în sediul miliţiei era Nicuşor Vlase. Fostul deţinut mai spune că l-a auzit mai târziu pe ofiţerul care l-a împuşcat pe băiat că a aranjat să apară că acesta a fost găsit mort în zona Capitol. Martorul le-a spus anchetatorilor și numele celor vinovați. În dosarul Revoluției de la Brașov, suspendat de mai multe ori și în care cazul Vlase este o parte extrem de importantă, ofițerii miliției de la acea vreme neagă însă că Nicușor Vlase ar fi ajuns în arestul miliţiei.

Elena Vlase a obținut inclusiv o decizie a CEDO care obligă autoritățile române la continuarea cercetărilor în dosarul Revoluției și acordarea de despăgubiri. Ea este convinsă că băiatul ei a fost ucis în sediul Miliției și vrea să-i vadă pedepsiți pe vinovați.

Propuneri de proiecte mai pot fi înregistrate până pe 16 februarie

Reamintim că prin intermediul platformei on-line disponibile pe site-ul oficial al Primăriei Brașov, cetățenii pot depune, până pe 16 februarie inclusiv, propuneri de proiecte în valoare maximă de 100.000 de euro fiecare, din următoarele domenii: mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației (amenajare de alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale, fluidizarea traficului, crearea de infrastructuri pentru siguranța rutieră, creșterea gradului de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, propuneri de zone cu restricție auto, piste de biciclete, sisteme de supraveghere video); amenajare de spații verzi și locuri de joacă (amenajarea, repararea, renovarea,înființarea acestora, întreținerea lor); amenajare spaţii publice (zone pietonale, piațete, mobilier stradal, iluminat public, etc – amenajare, înființare, reparare); infrastructură culturală; infrastructură educațională; infrastructură de sănătate; digitalizare (proiecte IT menite să crească gradul de utilizare a tehnologiilor în scopul îmbunătățirii calității vieții).

 

Adauga comentariu