A murit Dumitru Sofonea, cel mai vestit cojocar al României. A făcut veșminte pentru Regele Mihai, Nicolae Ceaușescu, dar și pentru Ion Țiriac. Talentul său unic a fost recunoscut de UNESCO

Dumitru Sofonea, meşterul cojocar care a ridicat meseria la rangul de artă o a trecut la cele veşnice, la vârsta de 84 de ani. Încă din copilărie a îndrăgit şi a deprins de la tatăl său meștesugul prelucrării pieilor și arta cojocăritului, lucrând încă din clasa a III-a în atelierul acestuia. Printre cei care îi poartă cojoacele şi cheptarele s-au numărat Regele Mihai, un copil al lui Tudor Arghezi ce a fost chiar senator în Elveţia, Nicolae Ceauşescu, regina Elisabeta, principesa Margareta, Ion Ţiriac, dar şi ambasadori, şefi de stat şi de guvern români şi străini.

Cojoacele şi cheptarele lui Dumtru Sofonea au văzut Europa, Asia, America, Australia, iar la noi în ţară multe ansambluri şi formaţii populare le au în garderoba lor, cum ar fi Ansamblul Făgăraşul de la Casa Municipală de Cultură din Făgăraş, pentru care a lucrat acum mai bine de 40 de ani, dar şi ansmbluri din Maramureş, Braşov, Galaţi, Bucureşti.

De-a lungul anilor, meşterul a participat la numeroase expoziții organizate de către Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” - București și Muzeul Civilizației Populare Tradiţionale „ASTRA” din Sibiu, dar şi la târguri și expoziții internaționale. În anul 2010, Dumitru Sofonea a primit titlul de Tezaur Uman Viu al Patrimoniului Mondial UNESCO, drept recunoaştere a meritelor sale de păstrător și transmițător al culturii tradiționale. Cinci ani mai târziu, meşterul cojocar a fost decorat de preşedintele României cu medalia „Meritul Cultural” clasa a III-a.
 

Adauga comentariu