Ne-am putea trezi cu un bloc pe Șirul Livezii? Orice e posibil dacă se găsește un „investitor de bine” cu bani mulți

„Există certificat de urbansim pentru Desfiinţare clădire și Construire imobil locuințe colective”, așa scrie în anunțul de vânzare al imobilului de pe Șirul Livezi, nr. 24. Această formulă arată jocul imobiliarelor din Brașov. Cumperi un imobil sau îl revendici sau intri cumva în posesie, faci un certificat de urbanism prin care arăți că se pot face locuințe colective ca să-i crești valoarea și apoi îl scoți la vânzare. Asta e o variantă care aduce bani grei. Imobilul de pe Șirul Livezii, nr. 24 este scos la vânzare la prețul de 1.664.000 de euro.

În anunț se mai menționează că proprietatea este situată pe un deal, o locaţie însorită cu vedere spre sud-vest, cu vedere la parcul verde „Livada Poștei”, se află la cinci minute de mers pe jos de staţia de transport public Livada Poștei şi la 10 minute de mers pe jos de centrul vechi al oraşului Braşov, Piaţa Sfatului.

Și de aici se poate vedea cum rechinii imobiliari profită de Brașov, de imagine și de amplasament pentru a face bani mulți fără prea mare efort, fără ca ei să fi adus vreo contribuție Brașovului.

Certificatul de urbanism „1. Obţinere A.D. pentru Desfiinţare construcţie; 2. Obţinere A.C. pentru Construire imobil locuinţe colective” arată faptul că fără eforturi mari se poate merge pe un regim de înălțime de P+2E. Și la cum e practica în Brașov se poate strecura și o mansardare. Coeficienții sunt foarte generoși și ei: Procent de ocupare a terenului - 50% (POT); Coeficientul de utilizare pe teren - 1,5 (CUT). Mai mult, la Brașov se poartă PUZ-ul derogatoriu, care este folosit pentru a crește și mai mult coeficienții de urbanism și regimul de înălțime.

Desigur, Primăria nu poate refuza acordarea unui certificat de urbanism, ar fi ilegal așa ceva. Însă vedem permisivitatea la nivel de regulamente de urbanism, la nivel de practică administrativă și la nivel de viziune asupra dezvoltării orașului. Șirul Livezii ar trebui să fie parte din zona protejată Cetate sau Brașovul Vechi, și să aibă restricții astfel încât zona să păstreze specificul local și să poată fi promovată ca atare.

Un bloc pe Șirul Livezii ar fi echivalentul unui bloc Belvue Residence, blocuri care au dus la modificarea definitivă a aspectului și țesutului urban în centrul istoric al Brașovului. Și modificarea nu este în bine.

Este nevoie de o schimbare în urbanismul brașovean, una care să nu mai permită construirea de blocuri oriunde.

Adauga comentariu