Noi promisiuni pentru zona Rulmentul. Uzina este o ruină de 12 ani. Primăria promite acum o zonă rezidențială, dar și parc de distracții și spații verzi

Uzina Rulmentul este o ruină de 12 ani. De-a lungul timpul au tot fost proiecte și promisiuni pentru ca zona să fie revitalizată. Până acum nu s-a materializat nimic. Primăria vine acum cu trei noi scenarii, care implică o investiție de peste 150 de milioane de lei. Se promit clădiri de birouri, parc tematic de distracții, magazine, spații verzi. Rămâne de văzut când acest vis frumos, de altfel, va deveni realitate.

Uzina Rulmentul, una dintre cele mai mari din Braşov în vremea comunismului a intrat în faliment în 2007.  Din cei 7.000 de angajaţi cât erau în vremurile de glorie rămăseseră puţin peste 2.000.  Odată cu închiderea fabricii, locul a rămas fără părăsit. Ani la rând halele s-au degradat, geamurile s-au spart, iar hoții de fier vechi au luat ce s-a putut.

După 40 de licitaţii eşuate, principalele active ale societăţii au fost cumpărate, în februarie 2010, de firma Sigur Imob SRL, al cărei acţionar unic era atunci Marcela Ţăndărică, cunoscută ca o persoană apropiată a omului de afaceri covăsnean Erdely Ede. S-au plătit atunci 2,6 milioane de euro. Încă de atunci, Erdely, consultant în cadrul companiei, a anunţat că va reînfiinţa o mică fabrică de rulmenţi, dar acest lucru nu s-a realizat. În locul fostei uzine au rămas doar nişte hale dărăpănate şi nostalgia foştilor angajaţi care au ieşit între timp la pensie. 

Tot din fosta Uzină Rulmentul , cantina a fost vândută cu 1,5 milioane de lei. Compania Dacia Plant a cumpărat spaţiul şi l-a transformat în centru de evenimente şi conferinţe.

Vânzarea pe bucăţi a uzinei a făcut însă ca marca RBR, care era a societăţii Rulmentul, să fie vândută. În timp ce uzina Rulmentul a fost distrusă pe motiv că nu erau comenzi, la Braşov a apărut una privată, Inna Schafller. Fabrica merge foarte bine de ani buni şi are profit din producţia de rulmenţi.

Promisiuni vechi, nicio schimbare

Primăria a preluat în 2015 o mare parte din terenul şi halele Rulmentul în contul datoriilor pe care fosta uzină le-a avut la bugetul local. Primăria Braşov intrat în posesia a 39 de active, dintre care 17 clădiri, a căror valoare totală este de 67.413.571 de lei. De altfel, printr-o altă hotărâre emisă de către Guvern în 2010, municipalităţii braşovene i-au fost date în administrare 14,6 hectare din fosta platformă industrială pe care există 30 de construcţii (inclusiv vechea staţie de pompare sau cea de decantare a nămolului sau depozitele de carburanţi). 

Anul trecut, Primăria a plătit 130.000 de lei pentru studiul de fezabilitate privind transformarea părloagei de la Rulmentul într-o zonă verde de relaxare.  Municipalitatea a anunțat că va demola halele fostei uzine și va amenaja în zonă în parc de 1900 de mp.

Anii trecuți, autorităţile locale au anunţat că vor să amenajeze în clădirile de la Rulmentul un parc industrial de software, dar şi un muzeu al industriei braşovene. Proiectul încă nu s-a materializat.

În concluzie, după 12 ani, clădirile părăsite sunt tot acolo, iar locul arată ca un film de groază.

Noi scenarii pentru zona Rulmentul

Acum firma de consultanță angajată de Banca Mondială în contractul de asistență tehnică pentru dezvoltare urbană încheiat cu Primăria Brașov vine cu noi propuneri.  

Cele trei scenarii sunt diferențiate în principal de raportul dintre clădirile existente și cele nou-construite și de spațiul verde creat, însă toate au în vedere funcțiuni de tip rezidențial, birouri (inclusiv un sediu de servicii publice, care poate găzdui, de exemplu, birouri ale primăriei), un centru comercial de dimensiuni mai mici decât un hypermarket sau un mall, un centru sportiv, magazine mici la parterul blocurilor (și spații comerciale care să favorizeze micii întreprinzători în domeniul serviciilor sau micile ateliere), un hotel, un centru medical, o clădire cu utilizare multifuncțională, un parc de distracții sau tematic, un muzeu tehnic și un motodrom/teren de sport/zonă în aer liber pentru festivaluri.

 „În cadrul contractului de asistență tehnică pe care îl avem cu Banca Mondială pentru dezvoltarea Brașovului, consultanții au avut misiunea de a identifica scenarii care pot fi puse în aplicare pentru refuncționalizarea zonei fostei platforme Rulmentul. Avem în momentul de față un punct de plecare, un concept la care să ne raportăm și care are la bază toate datele și ingredientele statistice la care va trebui să ne raportăm. Ca etapă imediată vom prezenta aceste trei scenarii și Consiliului Local, va fi nevoie de cât mai multe comunicări publice prin care să oferim acces și cetățenilor la aceste detalii, pentru că pot veni propuneri care să completeze aceste idei ce ne-au fost prezentate de consultant, iar în paralel, va trebui să derulăm o etapă având ca scop clarificări de natură cadastrală și o serie de studii de mediu și asupra rezistenței clădirilor, care să ne lămurească dacă terenul este sau nu contaminat sau dacă aceste clădiri pot fi salvate sau nu. Va trebui apoi să stabilim o variantă finală și să trecem la implementarea acestui proiect“, a explicat primarul George Scripcaru.

Sursa Foto: Vlad Ștefan Păduraru

Adauga comentariu