O simplă schimbare de consilieri locali poate arăta probleme interne în PNL Brașov?

O mișcare simplă, am putea spune, înlocuirea în Consiliul Local a doi consilieri cu supleanți din lista partidului. Înlocuirea a doi consilieri locali ai PNL Brașov a fost validată în ședința ordinară a CL Brașov din luna august, după demisia lui Sergiu Chifu și Constantin Radu-Iov. Această mișcare vine în contextul în care PNL Brașov a pierdut deja câțiva oameni. Demisionarii de până acum sunt Mariana Câju, fost consilier județean, Gheorghe Ialomițianu, un personaj important în angrenajul partidului, fost ministru al finanțelor, Miklos Gantz, fost administrator public la Primăria Brașov, Claudiu Cornea, fost consilier județean. După plecarea acestora a urmat plecarea lui Sergiu Chifu și Constantin Radu-Iov, ambii consilieri locali în CL Brașov. Numărul plecărilor și faptul că demisionarii ocupau funcții publice, chiar dacă aceștia nu s-au remarcat cu nimic în timpul mandatelor, ridică niște semne de întrebare cu privire la PNL Brașov. Chiar și la Codlea, fostul primar, Cătălin Muntean de la PNL Codlea, a demisionat lăsând locul viceprimarului PSD.

PNL Brașov are 10 locuri în CL Brașov, ca urmare a rezultatului de la alegerile locale din 2016 și, după plecarea celor doi consileri locali, prin numirea următorilor de pe listă, PNL Brașov ajunge la numărul 17 din listă. Și aici se ridică un alt semn de întrebare legat de modul în care se decide „următorii” pe listă. Conform listei PNL Brașov pentru CL Brașov, următorii pe listă sunt Râncu Nadia și Diaconu Pamela-Maria. Vedem din validare că alături de Diaconu Pamela-Maria a mai intrat și Vieriu Costel. În acest moment se ridică întrebarea, de ce s-a sărit peste Râncu Nadia, Constantin Doru Ștefan, Nanu Mihai-Codruț și Năstase Bogdan-Florin?

Conform Legii 115/2015, la articolul 100 se precizează:

„(33) Candidații înscriși în liste, care nu au fost aleși, sunt declarați supleanți în listele respective. În caz de vacanță a mandatelor de consilieri aleși pe liste de candidați, supleanții vor ocupa locurile devenite vacante, în ordinea în care sunt înscriși în liste dacă, până la data validării mandatului pentru ocuparea locului vacant, partidele politice sau organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale din partea cărora au candidat supleanții confirmă în scris, sub semnătura conducerilor județene ale partidelor politice sau ale organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, că supleanții fac parte din partidul politic respectiv sau din organizația cetățenilor aparținând minorităților naționale.”

Pentru doi din cei patru găsim următoarele explicații, Constantin Doru Ștefan este directorul RIAL și e ușor de înțeles că deține o funcție mai faină decât cea de consilier, iar Năstase Bogdan-Florin este președintele CA la RATBV. De Râncu Nadia nu cred că a auzit nimeni și probabil nici nu mai este în peisaj. Dar de Nanu Mihai-Codruț de ce s-a trecut? Este în continuare membru și este chiar mai cunoscut decât alți consilieri locali ai PNL. Să fie în conflict de interese din perspectiva partidului sau poate pentru că este o voce activă în spațiul public a fost sărit din listă? Și știm din ședințele de CL că nu se vorbește, doar se votează.

Mai aduc în discuție faptul că în 2018, a intrat în CL și Durbacă Adina, după demisia lui Bucur Ciprian-Ionuț. În acest caz PNL Brașov nu a avut o problemă cu faptul că doamna Durbacă este inculpată într-un dosar alături de George Scripcaru.

Iată un PNL Brașov care în continuare nu arată transparență, chiar dacă este o chestiune de ordin intern. La aceasta se adaugă lipsa de transparență pe proiectele de hotărâre și astfel nu putem vedea care este fundamentarea pentru alegerea lui Vieriu Costel în locul lui Nanu Mihai-Codruț.

Mai mult, votul dat pe o listă este până la urmă o expresie a voinței alegătorilor față de acea listă și ar fi corect față de alegători ca măcar să fie explicate modificările. Ar mai trebui reamintit jocul la dublu pe care l-a făcut PNL Brașov la alegerile din 2016 pentru primar, când l-a avut pe Adrian Gabor candidat, în realitate susținându-l pe George Scripcaru.

Oare sunt neînțelegeri în PNL Brașov legate de direcția partidului, de viziune și proiecte sau sunt doar mișcări de tabere în pregătirea listelor pentru alegerile locale din 2020?

În continuare vedeți lista cu care s-a înscris PNL Brașov la alegerile din 2016 pentru Consiliul Local Brașov:

1. Oprică Florentin-Adrian
2. Țop-Ferghete Florentina-Carmen
3. Rusu Sebastian-Mihai
4. Cojocea Roxana
5. Ciovică Octavian-Eugen
6. Mara Iulian
7. Chifu Sergiu-Marian
8. Radu-Iov Constantin
9. Bucur Ciprian-Ionuț
10. Bădulescu Sebastian-Gabriel
11. Durbacă Alexandrina-Adina
12. Râncu Nadia
13. Diaconu Pamela-Maria
14. Constantin Doru Ștefan
15. Nanu Mihai-Codruț
16. Năstase Bogdan-Florin
17. Vieriu Costel
18. Chelbuță-Ban George-Augustin
19. Trifan Maria
20. Rotaru Gheorghe
21. Șoim Andrei-Daniel
22. Arnócz Tibor
23. Goran Constantin
24. Făgărășanu-Scurtu Liliana-Cecilia
25. Costea Florian
26. Horvath Valentin-Mihai
27. Petcu Mirela-Camelia
28. Petrașco Vasile
29. Chiricheș Andrei-Ciprian
30. Dumitru Ion
31. Lukács Laurențiu-Constantin
32. Stănescu Ortansa-Natalia
33. Barabaș Peter-Csaba
34. Farkas Csaba-Zoltán
35. Munteanu Ștefan

Sursa foto: Primăria Brașov

Adauga comentariu