Prejmerul intră în sărbătoare timp de o săptămână. Aici puteți vedea singura cetate cu trei stele Michelin din România

Festivalul Suflet Românesc începe astăzi la Prejmer. Timp de o săptămână vor fi sezători, jocuri tradiționale pentru copii, proiecții de film, dar și spectacole de muzică și dans. Nu vor lipsi recitaluri ale corurilor românești, spectacole de muzică populară, dar și un concert Paula Seling. La Prejmer puteți vizita singura fortificație din România care are trei stele în ghidul Michelin, celebrul ghid de călătorii care recomandă destinații din toată lumea.

Cetatea Prejmer care adăposteşte Biserica Fortificată din localitate este una dintre cele mai bine păstrate fortificaţii din Europa, dar şi cel mai vechi monument istoric din Braşov. Este printre puţinele care nu au fost dărâmate de comunişti, ci din contră. Chiar Nicolae Ceauşescu a dat 18 milioane de lei pentru restaurarea ei.

Cetatea are forma unui cerc care înconjoară Biserica Evanghelică, ziduri înalte de 12 metri şi groase de 3-4 metri. Cetatea a fost atacată de 50 de ori de turci. Se spune că cetatea a picat o singură dată în mâinile duşmanilor, dar doar pentru că veniseră ca prieteni, iar după ce au pătruns în cetate s-au transformat în cuceritori.

Biserica adăposteşte unul dintre cele mai vechi altare din Transilvania, pictat în secolul al XV-lea, dar şi multe alte atracţii unicat. Una dintre atracţii este stuparul de cămăruţe care este unic. Sunt practic 274 de încăperi mici, câte una pentru fiecare familie din sat. Numărul camerei era acelaşi cu al casei, de aceea toate sunt numerotate. Aici se adăposteau oamenii în cazul unei invazii. De asemenea Drumul Străjii pe lângă zidurile cetăţii este foarte bine păstrat, iar în cazul altor fortificaţii el nu mai există. Mai este şi Orga Morţii, practic o scândură cu cinci puşti pe o parte şi cinci pe alta, care se rotea şi devenea o adevărată mitralieră. Era folosită atunci când cetatea era atacată.

Programul festivalului:

Adauga comentariu