Premierul în vizită oficială la Spitalul Județean. A fost semnat contractul pentru achiziționarea de aparatură medicală pentru Ambulator. Ludovic Orban nu a avut însă un răspuns concret cu privire la lucrările întârziate de la UPU

Astăzi, 15 noiembrie, a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul ,,Dotare cu echipamente și aparatură medicală a Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic Județean Brașov''. Tot astăzi, premierul Ludovic Orban a vizitat secțiile Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, pentru a vedea unde vor se efectua dotările moderne din fonduri europene.

Este vorba de o sumă de peste 10 milioane de lei, prin care se vor achiziționa mai mult de 160 de echipamente, de 58 de tipuri diferite. Astfel, vor fi dotate 16 cabinete de la Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov. Semnarea contractului a avut loc în prezența premierului, care și-a declarat sprijinul pentru toate inițiativele prin care se atrag fonduri europene destinate creșterii calității vieții cetățenilor și dezvoltării comunităților locale.

Până la sfârșitul lunii februarie a anului 2021, aparatura medicală și echipamentele vor fi implementate în cadrul Ambulatoriului. Astfel, dotarea acestuia va oferi servicii de calitate la standarde moderne.

”Sumele totale pe care le va investi Consiliul Județean vor ajunge până la 40-50% din valoarea investiţiilor de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, unde dorim în primul rând dotarea Secţiei de Cardiologie şi dezvoltarea compartimentului de Cardiologie intervenţională. Desigur, vom asigura dotări moderne în toate secțiile ambulatoriului de specialitate al Spitalului. Până acum, la nivelul Consiliului Județean Brașov am aprobat o cofinanţare de maximum 10% din valoarea proiectelor respective, dar ne-am dat seama că sumele alocate de Ministerul Sănătăţii până acum au fost mai mici decât valoarea echipamentelor respective şi atunci, pentru a nu pierde această resursă, am considerat necesar să cofinanţăm mai mult, adică minimum 10%, pentru a putea să cumpărăm toarte echipamentele necesare. Noi investim resurse importante din fonduri europene și din bugetul propriu în modernizarea infrastructurii de sănătate la toate unitățile medicale pe care le avem în subordine", a declarat  Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.

Scopul proiectului este de a contribui la eficientizarea sistemului de sănătate din județul Brașov, reducând internările evitabile. 

”Unitățile medicale din județul Brașov beneficiază, prin contractele semnate, de investiții totale cumulate în valoare de peste 30 milioane euro, pentru extinderi și modernizări de clădiri, dar și pentru eficientizare energetică și achiziția de dotări moderne. Vorbim de spitalele din Brașov, dar și de cele din Făgăraș, Zărnești și Victoria. Realizările sunt posibile datorită accesării de către Consiliul Județean Brașov, precum și de către consiliile locale din localitățile respective, în parteneriat cu județul, a mai multor scheme de finanțare din fonduri europene REGIO pentru investiții în infrastructura de sănătate. Aceste fonduri, transformate în lucrări și achiziții, iar apoi în spitale și policlinici modernizate, vor fi asigura oamenii că administrația locală face eforturi pentru creșterea calității serviciilor medicale și pentru tratamente mai bune, în spații corespunzătoare de confort și igienă, atât în zona serviciilor de urgență, dar și pentru tratamentele ambulatorii”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Premierul nu a putut oferi un răspuns concret legat de construcția noii Unități de Primire Urgență, de la Spitalul Clinic Județean Brașov, urmând să vorbească cu Ministrul Sănătății, Victor Costache pentru a face o informare rapidă despre stadiul proiectului și despre măsurile pe care le va lua pentru a accelera derularea proiectului.

Contractul pentru construcția noii Unități de Primire Urgență de la Județean a fost semnat în primăvară. Investiția se ridică la 10 milioane de lei, iar finanțarea vine de la Banca Mondială și de la Guvern. Contractul a fost atribuit firmei General Group din Bucureşti. Până aici totul bine și frumos, doar că nu s-a făcut mai nimic.

În 2018 CJ Brașov a făcut toate demersurile necesare, dărâmarea clădirilor de pe terenul noii Unități de Primire Urgențe, întocmire proiect tehnic. Mai departe, Ministerul Sănătății a făcut procedura de achiziții pentru constructor și este în sarcina Ministerului să ducă la bun sfârșit construcția noii UPU.

Lucrările trebuiau să înceapă din martie 2019 și să fie într-o stare mai avansată, ținând cont că este vorba de o clădire nouă cu trei niveluri și 1000 mp pe nivel. În luna iulie, constructorul s-a apucat așa cam de ochii lumii să toarne o fundație și cam atât. La fel stau lucrurile și acum. În august stiridebrasov a relatat situația și s-a promis că lucrările vor fi reluate în august. Am rămas cu promisiunea. Autoritățile locale nu pot interveni în niciun fel. Tot ce pot să facă este să ceară lămuriri.

Clădirea trebuie terminată până la finele anului următor. Cum vine iarna, este greu de crezut că se mai face ceva. Cel mai probabil, lucrările vor fi reluate în martie sau aprilie în funcție de vreme. Rămân astfel cam opt luni ca totul să fie terminat, lucru aproape imposibil.

Mai apare încă o problemă. Consiliul Județean Brașov a primit fonduri neranbursabile pentru dotarea noii Unități de Primire Urgență. Valoarea totală a proiectului este de 6.793.628, 72 lei, din care 4.755.540,10 lei nerambursabili din FEDR, 1.902.216,04 lei nerambursabili de la bugetul național și 135.872,58 lei cofinanțarea Județului Brașov. Problema este că dotarea UPU ar trebui finalizată până în iulie 2020. Cum clădirea nu va fi gata, rămâne de văzut ce se va întâmpla. Ar fi păcat să se piardă fonduri europene din cauza unui constructor neserios și leneș.

 

 

 

Adauga comentariu