Primăria alocă 300.000 de lei pentru studiul privind lărgirea drumului care va duce la Spitalul Regional. Unitatea medicală există acum doar pe hârtie și va fi gata abia peste 6-7 ani, dacă se vor găsi surse de finanțare

Primăria Brașov a lansat licitația pentru studiul de fezabilitate ce prevede lărgirea drumului care va duce la amplasamentul viitorului Spital Regional. Este vorba despre drumul din zona  str. Institutului (sector CF Brașov – Sibiu – Ocolitoarea Brașov) drum de legătură și amenajare intersecție str. Institutului – Ocolitoarea Brașov.  Întreaga documentație va costa 305.000 lei. Se vor întocmi expertiza tehnică, studiul de trafic, studiul geotehnic, studiul topografic, studii privind ocuparea terenurilor, documentația cadastrală,  studiul de Fezabilitate și o analiză cost – beneficiu.

Ideea de a avea infrastructură bună spre viitorul spital nu este una rea, dar Primăria se cam grăbește de această dată. Spitalul Regional se află în acest moment în faza de studiu de prefezabilitate. Conceptul de realizare al spitalului este cel de Parteneriat Public-Privat și constă în faptul că firma privată va fi responsabilă de proiectare, execuție, finanțarea și operarea clădirii spitalului pe o perioadă cuprinsă între 20 și 30 de ani, iar serviciile medicale zabilitate autorităților. Doar demersurile birocratice și găsirea unui partener privat dispus să investească ar dura cel puțin 2-3 ani. Mai ales că estimările arată că spitalul va costa 250 de milioane de euro.

Dacă lucrurile merg bine și nu apar surprize sau întârzieri pe partea de legislația a Parteneriatului Public-Privat, se poate merge mai departe cu partea de construire a spitalului care ar putea fi întinsă pe o perioadă de 3 – 4 ani.

În concluzie, spitalul ar putea fi gata, în varianta cea mai optimistă, în 5-6 ani. Dacă suntem pesimiști și analizăm puțin istoricul României, nu trebuie să merge mai departe de autostrada Comarnic-Brașov care trebuie să fie gata pâbă acum de trei ori. S-au făcut degraba studii de fezabilitate, s-au aruncat 20 de milioane de lei pe acte. Primăria Brașov ar fi trebuit poate să aștepte finalizarea documentelor și ar fi putut face drumul în momentul în care ar fi început efectiv construcția spitalului. Ca să nu avem o super șosea care să se oprească în câmp.

Adauga comentariu