Primăria Brașov va primi 40 de milioane de euro fonduri europene. Banii vor fi folosiți pentru amenajarea benzilor pentru autobuze, zona La Iepure și reabilitarea unui colegiu

Primăria va primi aproape 40 de milioane de lei fonduri europene pentru trei proiecte: Amenajarea de benzi pentru autobuze; reabilitarea Colegiul Tehnic Maria Baiulescu și realizarea unui spațiu de recreere și sport în zona La Iepure.

„Sper ca în următoarele săptămâni să semnăm primele contracte de finanțare cu fonduri de la Uniunea Europeană, pentru proiectele prevăzute în SIDU. Cele mai avansate sunt cele referitoare la benzile dedicate pentru autobuze, reabilitarea Colegiului Tehnic Maria Baiulescu și amenajarea zonei de agrement din zona La Iepure. Alte proiecte pentru care s-a finalizat procedura de evaluare sunt: pistele de biciclete, terminalul de la gară, Park&Ride-ul de la Bratolomeu, sistemul de monitorizare al traficului, achiziția de troleibuze și autobuze ecologice și garajul pentru RAT BV. Sper să semnăm cât mai repede contractele de finanțare, pentru a putea demara procedurile de licitație. Chiar dacă termenul pentru finalizarea lucrărilor și achizițiilor este decembrie 2023, având în vedere experiența cu prelugirea termenelor din cauza contestațiilor sau pentru că firma carea căștigat licitația nu a putut duce la sfârșit lucrarea, vreau ca în prima parte a anului viitor să semnăm contractele de lucrări pentru multe dintre aceste proiecte”, a declarat primarul George Scripcaru.

Amenajare benzi pentru autobuze

Lungimea traseelor identificate va fi de 16,26 km și se va realiza pe următoarele străzi/tronsoane de străzi:

Traseul 1: sensul Astra-Bartolomeu: Strada Poienelor - 90 m pe sensul către Bulevardul Saturn; Calea Bucuresti -1990 m; Strada Toamnei – 300 m (sens unic); Bulevardul Mihail Kogălniceanu -750 m (sens unic); Bulevardul Iulia Maniu -1100 m (sens unic); Strada Nicolae Iorga -600 m (sens unic); Strada Lungă -2050 m; Calea Făgărașului -800 m;

Traseul 2: sensul Bartolomeu – Astra: Calea Făgărașului -800 m; Strada Lungă -2050 m; Bulevardul Eroilor -890 m (sens unic); Bulevardul 15 Noiembrie -1550 m (sens unic); Calea București – 1990 m

Traseul 3: Bulevardul Victoriei -1300 m (650 m pe fiecare sens)

Benzile dedicate transportului public se vor amenaja adiacent trotuarelor, astfel încât să se păstreze toate zonele amenajate pentru oprirea autobuzelor în vederea debarcării/îmbarcării călătorilor. Amenajarea întregului traseu al mijloaceleor de transport în comun s-a realizat în așa fel încât autobuzele să aibă mereu prioritate față de traficul privat, cu excepția traversării intersecțiilor, unde toate vehiculele din trafic vor respecta legislația în vigoare.

Conform normativelor în vigoare, benzile dedicate vor avea lățimea de 4 metri pe fiecare sens de circulație. Amenajarea se va face prin frezarea stratului de uzură pe toată lungimea traseului, pe o adâncime de 4 cm, apoi se va așterne un strat de uzură din beton asfaltic colorat pe înălțimea de 4 cm astfel încât să se păstreze cota existentă a terenului amenajat și pentru a fi ușor de remarcat în trafic. Se va reface marcajul longitudinal și transversal, cu vopsea reflectorizantă, pe toata lungimea traseului și pe toată lățimea carosabilului.

Pe suprafata benzilor dedicate, la începutul fiecărui sector (în zona intersecțiilor), se va aplica un marcaj „BUS ONLY” care va informa participanții la trafic despre existența benzii dedicate. De asemenea, se vor monta, adițional semnelor de circulație existente, indicatoare rutiere de avertizare și informare asupra dispunerii benzii dedicate transportului în comun în cadrul carosabilului.

Valoare: 16.635.940,40, inclusiv TVA. Contribuția Primăriei Brașov este de 2% din valoarea eligibilă.

Zonă de recreere la Iepure

Zona va fi amenajată cu un poligon pentru ciclism pentru învățarea școlarilor să se deplaseze în trafic cu ajutorul bicicletei, ca mijloc de mobilitate complementar celui auto. In acest sens proiectul propune o pistă pentru biciclete cu lățimea de 2,00 m – două benzi de circulație pe o lungime totală de cca 300 m, cu un traseu sinuos, prevăzut cu treceri pentru pietoni, indicatoare de circulație rutieră, semafoare și un sens giratoriu.

Va mai fi o alee pietonală principală pietruită ce străbate terenul pe axa nord-sud, făcând legătura dintre accesul pe teren, pavilionul administrative și platoul belvedere situat la cota cea mai înaltă a amplasamentului. Această alee face legătura cu toate zonele amenajate pentru recreere – aparate fitness, foișoare, balansoare pentru adulți, locuri de joacă pentru copii. Din loc în loc, de-a lungul acesteia, sunt prevăzute bănci din lemn pentru odihnă.

De asemenea, sunt prevăzute două traversări pietonale ale canalului, pe latura de est a amplasamentului existent, care fac legătura cu versantul vestic împădurit al Dealului Piscul Vechi.

Valoare:  8.864.327,31  LEI (inclusiv TVA). Contribuția Primăriei Brașov este de 2% din valoarea eligibilă.

Reabilitarea Colegiului Maria Baiulescu

Se propune   reabilitarea si modernizarea corpurilor de cladire existente in cadrul colegiului. Se doreste inlocuirea tamplariilor exterioare, termoizolarea cladirilor si refacerea finisajelor si instalatiilor; lucrari de intretinere si reparatii ale invelitorii; reparatii ale hidroizolatiilor de peste terase; reparatii ale cosurilor de fum si ale sorturilor din tabla; reparatii la coame si dolii; reparatii fatade; inlocuirea instalatiilor de preluare a apelor pluviale (jgheaburi, burlane), inlocuirea parazapezilor.

Valoare: 14.325.259,80 lei inclusiv TVA. Contribuția Primăriei Brașov este de 2% din valoarea eligibilă.

 

 

 

 

Sorin Toarcea,

Adauga comentariu