Școala Profesională Germană Kronstadt a ajuns la a șasea generație de absolvenți. A devenit model național. La Brașov, Profesionala a fost soluția crizei de pe piața muncii

Toate cele șase generaţii de absolvenţi de la Școala Profesională Germană Kronstadt, atât proaspeţii absolvenţi în curs de angajare, cât și absolvenții actualmente angajați ai companiilor, sunt dovada grăitoare că sistemul de învăţământ profesional dual, aplicat cu seriozitate, la standarde înalte, este o soluţie care garantează tinerelor generaţii un viitor sigur.

,Școala Profesională Kronstadt este prima în sistem dual din Brașov și a devenit model de bună practică în toată România. Din păcate, deși este un model de succes, sunt, încă, foarte mulți la nivel național, cărora le este frică să își asume o astfel de decizie, aceea de a dezvolta sistemul de învățământ profesional. Așa că am ajuns să importăm forță de muncă din alte țări ca Bangladesh, Sri Lanka, India sau Venezuela, în loc să le oferim copiilor noștri un viitor la ei în țară. Noi vom continua pe acest drum, mai ales că acest sistem de învățământ a produs lucruri concrete, reușește să le ofere elevilor o meserie, un loc de muncă și un punct de plecare în viață. Ca primar mă mândresc cu ea și doresc să multiplicăm cât mai mult acest exemplu. Vă asigur de tot sprijinul municipalității pentru această școală, în acest parteneriat care s-a dovedit unul de succes, și vă asigur că vom continua investițiile în dezvoltarea învățământului profesional dual. Acum două zile Consiliul Local a aprobat proiectul de construire a unui cămin internat la Școala Profesională Kronstadt. El va avea 9 etaje și va găzdui peste 300 de elevi, costurile totale pentru construcție sunt de peste 22 de milioane de lei. Iar acesta este un proiect pe care trebuie să îl facem pentru că reprezintă o investiție în viitorul acestui oraș. Le muțumesc cadrelor didactice pentru că în acești ani v-au pregătit pentru a avea un loc de muncă, dar și partenerilor noștri de la firmele implicate în acest proiect. Vă urez vacanță frumoasă și să nu fiți supărați că este mai scurtă decât în cazul altora, pentru că voi începeți să munciți la firmele pe care le-ați ales, pentru că acest loc de muncă vă oferă oportunitatea de a vă construi un viitor mai bun”, a declarat primarul George Scripcaru.

Profesionala de la Brașov a devenit  model național

Reînființarea Școlilor Profesionale a fost soluția Brașovului pentru a rezolva, măcar parțial criza de forță de muncă calificată. Cum s-a ajuns să nu mai avem muncitori calificați e simplu și valabil nu doar la Brașov, ci în toată țara. S-au desființat toate școlile profesionale acum vreo 18 ani și toți elevii au mers la liceu. În timp, chiar și liceele tehnologice s-au transformat în teoretice, iar tinerii care terminau 12 clase nu aveau nicio meserie. Cel puțin nu la capitolul practic. 

După Revoluție la Brașov s-au deschid rând pe rând fabrici străine care aveau nevoie de forță de muncă. Au preluat muncitorii de la fabricile de stat care s-au desființat, doar oamenii au îmbătrânit și din spate nu a mai venit nimic. Companiile au mers la Primărie unde și-au spus oful și așa s-a născut un parteneriat care a fost preluat ca model apoi în mai multe județe din țară. 

Şcoala Profesională Germană Kronstadt a luat ființă în 2012 și a fost prima şcoală profesională în sistem dual din România. Tinerii învaţă meserii tehnice căutate pe piaţa muncii, în condiţiile cele mai moderne şi performante. După trei ani de pregătire preponderent practică, elevii ies de pe băncile şcolii cu competenţele necesare pentru a începe o carieră profesională, având prioritate la angajare în cadrul firmelor partenere.

Cum sunt structurate locurile la Şcolile Profesionale din Brașov 

După acest model, Primăria a extins învățământul profesional și alte specialități cu căutare la Brașov

Colegiul Tehnic ,,Maria Baiulescu“  - o clasă de 30 de elevi, specializarea ospătar (chelner), vânzător în unităţi de alimentaţie publică; -o clasă de 30 de elevi, specializarea bucătar; -o clasă de 22 de elevi, specializarea lucrător hotelier. Parteneriatul a fost semnat de Colegiul Tehnic Maria Baiulescu şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 13 firme din Braşov şi Poiana Braşov, pe de altă parte. 

Colegiul Tehnic Energetic ,,Remus Răduleţ“ - o clasă de 28 de elevi, specializarea electrician aparate şi echipamente electrice şi energetice; - o clasă de 30 de elevi, din care 14 cu specializarea electrician aparate şi echipamente electrice şi energetice şi 16 cu specializarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale. Parteneriatul a fost semnat de  Colegiul Tehnic Energetic Remus Răduleţ şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 4 firme din Braşov şi Săcele, pe de altă parte.

Colegiul Mircea Cristea- din toamnă o clasă cu 28 de locuri în colaborare cu Electrica. Tot la același colegiu și tot din toamnă Engie înființează o clasă pentru cei care vor să devină instalatori. Contractul a fost semnat în luna martie. Firmele se vor ocupa de tot ce înseamnă dotarea laboratoarelor necesare.

Colegiul Naţional Economic ,,Andrei Bârseanu“ - o clasă de 30 de elevi, specializarea comerciant-vânzător. Parteneriatul a fost semnat de Colegiul Naţional Economic Andrei Bârseanu şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 4 lanţuri comerciale, pe de altă parte. 
Colegiul Tehnic de Transporturi - o clasă de 28 de elevi, specializarea mecanic auto; - o grupă de 14 elevi, specializarea maşinist utilaje cale şi terasamente.

Parteneriatul a fost semnat de Colegiul Tehnic de Transporturi şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 3 firme din Braşov, pe de altă parte. Una dintre firmele semnatare ale parteneriatului este RAT BV S.A., care va sprijini pregătirea a 28 de elevi în specializarea mecanic auto. 

Şcoala Profesională Germană Kronstadt: - cinci clase de 28 de elevi fiecare, în total 140 de elevi, specializarea operator la maşini cu comandă numerică; - o clasă de 28 de elevi, din care 14 cu specializarea operator la maşini cu comandă numerică şi 14 cu specializarea sculer matriţer; - o clasă de 28 de elevi, specializarea sculer matriţer; - o clasă de 28 de elevi, specializarea sudor; - două clase de 28 de elevi fiecare, în total 56 de elevi, specializarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale; - o clasă de 28 de elevi, din care 14 cu specializarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale şi 14 cu specializarea confecţioner articole din piele şi înlocuitori. Parteneriatul a fost semnat de către SPGK şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 14 firme din zona Braşovului, pe de altă parte. 

Colegiul Tehnic Transilvania -o clasă cu 28 de locuri cu specializarea aeronautică, în parteneriat cu Airbus România.  

 

Adauga comentariu