Secretele celor mai fotografiate clădiri din Brașov. Au sute de ani și au rezistat incendiilor, cutremurelor și dorințelor de demolare ale comuniștilor

Biserica Neagră de astăzi se înalţă pe locul unei biserici romanice mai vechi din secolul al XIII-lea. Construcţia ei a început în anul 1383, când Braşovul se afla într-o perioadă de dezvoltare culturală şi economică puternică. Parohia braşoveană a primit hramul Sfintei Maria, fapt dovedit şi astăzi de fresca Mariei, aflată în hala porţii sudice.

Biserica a supraviețuit mai multor cutremure, dar iar devastatorul incendiu în 21 aprilie 1689 a distrus-o aproape total. Focul a cuprins biserica parohială, distrugând acoperişul şi mobilierul din interior. Au început apoi lucrări de renovare extinse care au conferit interiorului un aspect baroc. A fost nevoie de peste 50 de ani ca lăcaşul de cult să fie refăcut.

În această perioadă s-au construit şi galeriile pentru ca biserica să poată face faţă numărului tot mai mare de enoriaşi care luau parte la slujbe. Lucrările au fost încheiate în 1722, odată cu noua inaugurare. Biserica Neagră a fost refăcută cu ajutorul unor meşteri veniţi din oraşul Danzig pentru că meşterii locali nu ştiau cum să închidă bolţi de dimensiuni atât de mari. De atunci, ruina înnegrită de fum s-a numit Biserica Neagră.

Recordurile Bisericii Negre

Biserica Neagră este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei, măsurând 65 de metri înălţime, 89 de metri lungime şi 38 de metri lăţime. Din lungimea totală a construcţiei, 31 m sunt reprezentaţi de cor, 42 m de naos şi 16 m de baza turnului.

Biserica Neagră este celebră nu doar prin dimensiunile sale, ci şi prin faptul că aici se află cel mai mare clopot din România, un clopot din bronz care cântăreşte şase tone. Corul susţinut de contraforţi exteriori, decoraţi cu edicole care adăpostesc statui de sfinţi, constituie unul din puţinele exemple de acest tip din Transilvania.

Orga Buchholz este cea mai importantă piesă de interior a Bisericii Negre şi are 179 de ani. A fost construită în anul 1839 de Carl August Buchholz. Instrumentul nu a fost modificat absolut deloc, astfel că sunetul este unul de excepţie. 

Materialele folosite pentru construirea orgii sunt de cea mai bună calitate. Clapele sunt acoperite cu fildeş, cele superioare sunt din lemn de abanos, iar numerele celor 76 de registre sunt inscripţionate pe porţelan şi acoperite cu sticlă. Orga are 3.993 de tuburi distribuite pe 84 de rânduri, patru manuale şi un pedalier. Cel mai mare tub are nouă metri, cel mai mic tub are doi metri. Orga mecanică Buchholz, din Biserica Neagră, este cea mai mare orgă funcţională din sud-estul Europei şi este unică. 

Astăzi Biserica Neagră este simbolul Braşovului şi cea mai fotografiată clădire din oraș.

Clădirea care este kilometrul 0 al orașului

Casa Sfatului este fosta Primărie a oraşului şi a fost locul unde s-au luat în trecut toate deciziile importante. Tot în Casa Sfatului se pronunţau şi sentinţele la moarte. Clădirea a supravieţuit peste ani calamităţilor naturale, dar şi comuniştilor care au vrut să o demoleze pentru a organizaţii manifestări muncitoreşti de mare amploare în Piaţa Sfatului. 

Casa Sfatului este acum unul dintre simbolurile Braşovului şi kilometrul zero al oraşului. De aici se măsoară toate distanţele spre celelalte judeţe. În clădire poate fi vizitat Muzeul de Istorie. Pe Casa Sfatului există singura stemă color a Braşovului. Este a doua cea mai fotografiată clădire din Braşov, după Biserica Neagră. 

Clădirea este atestată oficial de la 1420 şi atunci era folosită pe post de turn de avetizare în cazul incendiilor şi al invaziilor. Casa Sfatului pe care o vedem acum s-a construit pe etape în secolele XV-XVI, iar în anii 1770-1778  a capătat forma de astăzi cu o singură excepţie: turnul era în forma unui bulb de ceapă. A fost modificat în 1910 când s-a construit actualul turn în patru ape. 

Locul unde se pronunţau condamnările la moarte

Casa Sfatului a fost locul unde se luat toate deciziile importante, un fel de tribunal medieval. Aici se pronunţau sentinţele la moarte, iar condamnaţii erau executaţi prin diferite metode în funcţie de statutul social. Oamenii cu stare erau decapitaţi, hoţii de rând erau spânzuraţi, iar vrăjitoarele erau arse pe rug. Aici au fost judecaţi capii răscoalei împotriva austriecilor în 1689. Locul execuţiilor nu era în Casa Sfatului, ci unde este acum fântâna arteziană din Piaţa Sfatului. 

Adăposteşte Muzeul de Istorie

Casa Sfatului adăposteşte Muzeul de Istorie care prezintă istoria oraşului de acum 35.000 de ani şi până în prezent. Aici pot fi văzute piese ale culturilor din epoca bronzului  descoperite pentru prima dată în România la Braşov, dar şi inscripţia care a dat prima denumire a oraşului (Cumidava), piesă descoperită la castrul roman de lângă Râşnov. Alte piese de rezistenţă sunt o candelă din argint comandată special de Constantin Brâncoveanu, sabia judelui Braşovului, dar şi chipiul cu căptuşală tricolor al Şaguniştilor, care se salutau ca şi români, când să fii român nu era văzut cu ochi buni. Tot aici pot fi văzute şi peste 30 de lăzi care atestă breslele meşteşugarilor de la Braşov. Muzeul de Istorie are peste 4500 de piese.

Casa construită de cea mai bogată femeie din Brașov

Casa Negustorilor, actualul Cerbl Carpatin a fost construită de Apollonia Hirscher, cea mai bogată femeie a Braşovului în secolul al XVI-lea. A fost soţia judelui oraşului şi a moştenit şi condus afacerile familiei după moartea soţului ei. Pe lângă talentul în afaceri, Apollonia Hirscher, a fost aproape de comunitate, a întemeiat fundaţii pentru săraci şi a donat mare parte din averea ei oraşului. 

Printre numeroasele donaţii s-a numărat şi „Casa Negustorilor“, finalizată în 1545, o clădire impunătoare, care astăzi este monument istoric şi unul dintre simbolurile oraşului. Clădirea a fost o imensă piaţă acoperită în perioada medievală. Aici veneau toţi negustorii şi meşteşugarii vremii pentru a-şi vinde marfa. Casa Negustorilor avea o lungime de 67 de metri, iar arcadele au fost contruite în aşa fel încât căruţele să poată intra în curte. 

În timpul comunismului clădirea a purtat de denumirea de Restaurantul Cerbul Carpatin, nume care a rămas în memoria tuturor. În clădire funcţionează şi acum un restaurant, o cafenea şi mai multe galerii comerciale. Clădirea este situată în Piaţa Sfatului. Primăria vrea acum să o recupereze în instanță.

De ce a fost construită Casa Negustorilor?

De ce a construit Apollonia Hirscher clădirea nu se ştie exact nici acum, dar există o legendă care s-a transmis de-a lungul secolelor. Se spune că fiica Apolloniei s-a îmbolnăvit de tânără şi a murit. Distrusă de durere, mama ei a decis ca fata să fie îmbrăcată cu cea mai scumpă rochie şi să poarte cele mai frumoase bijuterii. La câteva zile după ce a fost înmormântată, câţiva săraci au vrut să jefuiască mormântul şi să fure bijuteriile. În momentul în care a fost dezgropată fiica Apolloniei s-a trezit la viaţă, iar evenimentul a fost privit ca un miracol al vremii. Atunci Apollonia Hircher a decis să construiască Casa Negustorilor. 

Foto vechi: casasfatului.ro

Adauga comentariu