Sistemul de colectare a deșeurilor reciclabile este extins la nivelul întregului oraș. Primele 112 ecoinsule vor fi funcționale până la sfârșitul acestei săptămâni

Începând cu luna decembrie, sistemul de colectare a deșeurilor reciclabile va fi extins la nivelul întregului oraș. Până la sfârșitul acestei săptămâni se va finaliza amplasarea primelor 112 ecoinsule. Fiecare este dotată cu recipiente tip clopot pentru colectarea deșeurilor reciclabile. După această primă etapă, programul de amplasare de ecoinsule va continua astfel încât fiecare brașovean care locuiește la bloc să aibă posibilitatea să colecteze selectiv.

Totodată, proiectul pilot de colectare selectivă a deșeurilor de la casele din cartierele Șchei și Brașovul Vechi va fi extins la nivelul întregului oraș. De săptămâna viitoare, va începe distribuția sacilor pentru deșeuri reciclabile în toate zonele de case. Având în vedere experiența din cele două cartiere, colectare deșeurilor de la case se va face pe două fracții, deșeuri menajere și deșeuri reciclabile, urmând ca cele reciclabile să intre apoi în stațiile de sortare ale celor doi operatori de salubritate. 

În ultima perioadă, Primăria Municipiului Brașov a avut o serie de discuții cu cei de la ISO Mediu și cu experții Jaspers, cu privire la modul de implementare a SMID-ului (Strategia de Management Integrat a Deșeurilor), inclusiv cu privire la modul de colectare a deșeurilor de la persoanele fizice și juridice. Momentan, serviciul de colectare a deșeurilor este asigurat de către cei doi operatori, Comprest și Braicata.  Aceasta este o soluție provizorie, până când experții împreună cu Primăria Brașov vor stabili prin SMID care este cel mai bun sistem de colectare, atât pentru deșeurile menajere, cât și pentru reciclabile. 

,,Până atunci am solicitat celor doi operatori să extindă colectarea deșeurilor reciclabile la nivelul întregului oraș. În zona de blocuri, acolo unde este posibil, lângă platforma de deșeuri să amplaseza o ecoinsulă cu containere speciale pentru fiecare tip de deșeu reciclabil. Dacă nu există spațiul necesar, la maxim 3 platforme va exista o ecoinsulă. Până la sfârșitul acestei săptămâni vor fi funcționale primele 112 ecoinsule. La case, de săptămâna viitoare, va fi extins proiectul pilot care a funcționat, în ultimul an și jumătate, în Șchei și Brașovul Vechi. În ceea ce privește ecoinsulele cu sistem automatizat de preluare a deșeurilor, pe lângă cele două existente în cartierul Răcădău și Șchei, de anul viitor vom amplasa și altele noi. Am finalizat procedura pentru acordul cadru și sper ca până la Crăciun vom semna contractul. Din primăvarea viitoare, când vremea va permite, vom începe amplasarea acestora. Le-am cerut colegilor de la Serviciul Salubrizare să analizeze posibilitatea ca primele ecoinsule automatizate să fie amplasate la școli. Din punctul meu de vedere, copii sunt persoanele cele mai deschise în a adopta o altă atitudine față de ceea ce înseamnă grija față de mediu. Tocmai de aceea trebuie să le asigurăm și dotările necesare ca să poată pune în practică ceea ce învață la școală referitor la acest domeniu. Sperăm ca, și prin ei, să putem să îi facem pe cât mai mulți brașoveni să fie cât mai atenți cu orașul lor. Când ai un oraș curat, atunci, cu siguranță, și cetățenii vor face un efort pentru a colecta selectiv”, a declarat primarul George Scripcaru.    

Tipuri de deşeuri colectate

1. Plastic şi metal: pet-uri, folii, pungi de plastic, caserole diverse, recipiente ale produselor cosmetice şi detergenţilor casnici, doze de aluminiu şi conserve metalice

2. Ambalaje din hârtie şi carton, ziare etc.

3. Sticle şi borcane

 

Program de colectare a deșeurilor reciclabile din clopote

Plastic: luni, miercuri, vineri

Hârtie: marți, joi, sâmbătă

Sticlă: miercuri

 

 

 

Adauga comentariu