Sorin Pară, un erou și un exemplu de ambiție: „Eu am luptat și continui să lupt”

Sorin Pară, este un tânăr în vârstă de 34 de ani, talentat și pasionat de confecționarea multor lucruri, care îi fac viața mai ușoară. Un cumplit accident i-a schimbat total viața.

Până acum cinci ani, Sorin avea o viață activă, lucra în domeniul construcțiilor. Și-a deschis o firmă, făcea case de la A la Z și îi plăcea la nebunie cu ce se ocupa. Într-o dimineață, se îndrepta spre locul de muncă, pe fosta centură a Brașovului, cum obișnuia să facă zilnic. O manevră neregulamentară a șoferului din fața lui i-a schimbat viața. „Cel din fața mea nu s-a asigurat și nu a semnalizat când a făcut la stânga, eu mă aflam în depășire. Ocolindu-l, am pierdut controlul mașinii și am sărit în Timiș”, a povestit Sorin.

O greșeală de cu fracțiune de secundă l-a adus pe Sorin într-un scaun cu rotile. După șase luni de chin în spitalul de la București, zile în șir petrecute în sălile de kinetoterapie și în spitalele de recuperare din țară, noua viață pe care urma să o aibă Sorin, de abia atunci începea.

Ajuns acasă, orice activitate părea de două ori mai dificilă, fapt pentru care tânărul și-a luat inima în dinți, a prins putere și a înțeles că depresia nu este o armă bună în situația în care se afla. „Mi-am dorit foarte mult să ajung din nou să am ce am pierdut, să am mai mult decât din ce am pierdut, să fac în așa fel, să îmi continui viața oricum ar fi ea”, a spus tânărul.

Cum a reușit să iasă din acel impas și să își dorească mai mult de la viață? Simplu.

Motivat și sprijinit de familie și prieteni, Sorin a început să își ocupe timpul cu tot felul de activități, chiar și cele care constau în confecționarea propriilor lucruri, ce îi făceau viața mai ușoară. Între timp, tânărul a fost în stagii la fundația Motivation, locul unde a întâlnit foarte multe persoane de vârsta lui sau chiar mai mici, ce se aflau în aceeași situație și nu numai. Mulți dintre ei au o viață normală, conduc, au un loc de muncă și sunt căsătoriți. Acest lucru l-a motivat și mai mult pe Sorin.

Tot aici și-a descoperit și pasiunea pentru sport. A început să joace baschet, deoarece era o modalitate bună de recuperare și o activitate ce îi ocupa timpul. A ținut-o în acest ritm timp de un an, până în momentul în care a jucat handbal. Două sporturi cu regulamente complet diferite, dar ce au același scop: recuperarea și distracția. În mai puțin de un an, toți iubitorii acestui sport au format prima echipă a României de handbal în scaun rulant. Merg în cantonamente, se antrenează din greu, urmând ca în luna decembrie să plece la o competiție în Croația, timp de o săptămână. O nouă experiență îl așteaptă pe Sorin.

Tânărul este un exemplu de ambiție și un luptător. „Îți este greu, dar încerci să treci peste, eu am luptat și continui să lupt”, spune plin de optimism. A decis că lupta nu va fi dusă numai pentru binele lui, ci pentru toate persoanele cu dizabilități locomotorii.

Povestea lui Sorin nu se termină aici. Implicare, motivație, ambiție, optimism, sunt cele mai bune cuvinte, ce îl caracterizează.

Pe lângă faptul că a studiat și s-a documentat foarte mult, a făcut și un curs de antreprenoriat. În urma acestui curs, a depus un proiect pentru fonduri europene și a și câștigat. Ca urmare, cu banii câștigați, a cumpărat aparatura necesară și și-a deschis anul acesta un atelier. S-a gândit să producă lucruri de care au nevoie persoanele cu dizabilități. Confecționează plăci de transfer, face mentenanță la scaunele electrice și cel mai important, produce verticalizatoare, dispozitive care țin persoanele cu dizabilități în picioare, pentru recuperare și menținerea organismului. Aceste aparate pot fi comandate din străinătate, însă sunt foarte costisitoare, iar multe persoane aflate în această situație nu își permit financiar sau trebuie să facă eforturi mari, ca să-l achiziționeze. Este simplu, ideea i-a venit din nevoie, a fost obligat să îl producă. În acest fel, viața lui a devenit mai ușoară. Sorin este singurul producător din țară. Mai mult de atât, vrea să vândă aceste verticalizatoare la sume modice, astfel încât oricine să își permită.

Începutul este cel mai greu în orice domeniu, așa a fost și pentru Sorin. Se gândea non-stop cum ar trebui să facă, ce materiale ar trebui să folosească, cum va arata produsul finit, ajungând să se gândească și noaptea cum să procedeze. În cele din urmă, a reușit, iar timpul de lucru pentru primul dispozitiv a fost de 4-5 zile. Dispozitivul s-a dovedit a fi foarte util. Sorin îl folosește și la locul de muncă, stând câte 3-4 ore în picioare.

Din nou, tânărul erou luptă atât pentru el, cât și pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. A obținuț o sală de clasă în Săcele, pe care a transformat-o în sală de kinetoterapie. Cu câteva aparate donate, altele cumpărate de el și puțin ajutor, Sorin a reușit să deschidă sala aproximativ acum două săptămâni. Trebuie să menționez faptul că primul verticalizator produs de Sorin, în atelierul lui, se află în sala de kinetoterapie și este pus la dispoziția persoanelor cu dizabilități. Deja sunt persoane care merg pentru recuperare. Pe lângă toate activitățile zilnice pe care le are, este implicat și în activități de voluntariat. Spre exemplu, toată vara anului 2018 a făcut voluntariat cu copii cu autism și sindrom Down, în Poiana Brașov.

Au existat multe momente grele, peste care a trecut. Însă cel mai dificil dintre toate a fost moartea tatălui său. După ce a aflat de accidentul fiului, inima i-a cedat, iar Sorin a rămas doar cu amintirea tatălui ce îl conducea spre poartă în fiecare dimineață.

Pe viitor, vrea să își cumpere un teren și să își construiască propriul atelier. De asemenea, dorește să își extindă afacerea și să distribuie dispozitivele produse de el și în străinătate.

Morala poveștii de viață a luptătorului Sorin Pară este că niciodată nu trebuie să te complaci în situația în care ajungi, să nu te mulțumești cu puțin. Trebuie să nu te dai bătut. Dacă vrei, poți reuși orice în viață, nu există limite. Este greu, dar nu imposibil.

Adauga comentariu