Strategia Brașovului împotriva urșilor: protocoale și comisii. Măsuri concrete nu s-au luat de peste un deceniu

Marian Rasaliu, proaspătul prefect demis al Brașovului și-a prezentat azi bilanțul. Printre declarații a anunțat că s-a semnat un protocol de colaborare între
DSVSA, APM, ISU, Prefectură, Jandarmerie, Garda de Mediu, ICAS și Asociaţia Milioane de Prieteni cu privire la modul ce acțiune în cazul apariției urșilor.

Anul acesta au fost peste 180 de apeluri, doar la Brașov, în care oamenii au anunțat că au văzut urși sau au dat nas în nas cu el. Numărul este foarte mare având în vedere că în 2018 au fost doar 52 de astfel de apeluri.  Ce au făcut autoritățile? Au trimis în zonă echipaje să caute ursul. În multe cazuri animalele nu au mai fost găsite deoarece s-au retras în pădure.

Nu știu ce va însemna acest protocol, dar la birocrație suntem ași. Anul trecut în octombrie se înființa o comisie care să gestioneze problema urșilor. Ce s-a întâmplat? Absolut nimic.
 
Problema urșilor este una veche, care pare că nu are rezolvare. Autoritățile nu reușesc să găsească soluții pentru a ține animalele departe de zonele locuite. În noiembrie patru urși au murit după ce au fost loviți de mașini. Tot anul acesta s-au înregistrat zeci de plângeri privind pagubele pe care urșii le-au făcut în gopodării. Mai mult, urșii coboară aproape zilnic în oraș, ca la ei acasă.

În ultimele două luni au fost două atacuri ale urșilor. Ultimul la Victoria. Ursul a intrat în curtea Centrului Medical de Permanență. Animalul nu a fost pașnic. A zgâriat o fetiță de 4 ani și un băiat de 3 ani și a rănit și un bărbat de 65 de ani care a sărit în ajutorul fetei și a încerca să alunge ursul. La fața locului au ajuns echipajele SMURD care au transportat victimele la spital. Fetița a suferit leziuni la nivelul feței, băiețelul a fost rănit la membre iar bărbatul a fost rănit la antebraț. Victimele au scăpat cu viață.

În 15 octombrie un bărbat de 56 de ani a fost atacat de un urs la o stână din Comăna de Sus. Omul a fost găsit inconștient și a fost transportat la spital în stare gravă. Are mușcături pe tot corpul. Bărbatul este internat la Secția de Reanimare a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov. Anul trecut, la Braşov, cinci persoane au fost rănite în urma atacurilor urşilor.

În alte țări se poate, la noi nu

Urşi nu sunt doar în România, ţară care nu a găsit nicio soluţie. Sunt şi în alte ţări, care s-au gândit înainte să trimită vânătorii cu puştile în pădure. Şi soluţii s-au găsit. Nu însă şi la noi, deşi se pot atrage fonduri europene pentru gestionarea urşilor. 

Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei Milioane de Prieteni, care gestionează cea mai mare rezervaţie de urşi din sud-estul Europei, a vorbit despre soluţiile adoptate în alte ţări. Împuşcarea urşilor nu a fost niciodată luată în calcul. De exemplu, în Canada s-au făcut arii naturale de 5.000-6.000 de hectare în care urşii erau hrăniţi. Mâncarea însă era ascunsă pentru ca animalul să o caute, nu să o ia direct. Nu trebuie să transformăm ursul într-un animal domestic, să îl hrănim ca pe un câine. 

Cum în România s-a defrişat cât s-a putut, iar moda locuinţelor la marginea pădurii a luat amploare, nu trebuie să ne mai mirăm că ne trezim cu ursul în curte, care parcă vine invitat la masă. Se pot face zone tampon în localităţile care sunt la marginea pădurilor. Acolo se poate cultiva porumb şi pomi fructiferi. Aşa urşii vor găsi mâncare şi nu vor mai da iama în curţile oamenilor. 

 

 

 

Adauga comentariu