Terenul de sub Grădinița 13 și curtea grădiniței au fost retrocedate și noul proprietar a pus lacăt pe poartă și nu permite accesul în clădire

Astăzi a avut loc un protest al cadrelor didactice de la Grădița 13 și al părinților copiilor înscriși la această grădiniță. Prin acest protest s-a dorit atragerea atenției asupra faptului că noul proprietar al curții și al terenului de sub clădirea grădiniței a pus lacăt pe poartă și nu mai permite accesul cadrelor didactice în grădiniță. Acest lucru s-a petrecut pe data de 27 august, în condițiile în care pe data de 9 septembrie este prima zi a anului școlar 2019 -2020.

Cadrele didactice reclamă faptul că nu li se permite accesul în clădire și nu-și pot pregăti activitatea pentru începerea anului școlar, în timp ce părinții se tem că nu vor avea unde să-și ducă copii pe 9 septembrie, ca urmare a deciziei proprietarului terenului de a închide poarta.

Proprietarul, Horia Popa, a acționat în baza unei executări judecătorești pe care a obținut-o în luna mai 2019, după ce a cumpărat terenul în 2015. Una din întrebările care se ridică este de ce noul proprietar nu a acționat în mai, imediat când a primit decizia instanței și a așteptat până acum, cu două săptămâni înainte de începerea anului școlar?

Viceprimarul Costel Mihai spune că proprietarul face un act de forță, pentru a pune presiune, un șantaj, pentru ca în final să crească valoarea terenului, pentru a fi vândut la un preț mai mare. Sună a bișniță imobiliară.

O situație fără precedent, spune Costel Mihai, cu care Primăria nu s-a mai confruntat, ca cineva să pună lacătul pe o unitate de învățământ. Și în cazul Colegiului Grigore Antipa este retrocedat terenul, cu diferența că proprietarul nu a blocat accesul în clădire.

Pentru deblocarea situației Primăria a demarat două acțiuni în instanță, una la care ar trebui să vină un răspuns zilele următoare pentru obținerea unei ordonanțe președințiale. În acest caz, Primăria a solicitat obținerea ordonanței fără citarea părților pentru a scurta timpul de emitere. În cazul unui răspuns favorabil vineri s-ar putea institui un acces provizoriu în grădiniță. Cealaltă acțiune este una de fond, dar care durează mai mult, prin care se cere instituirea unei servitute de trecere.

În cazul în care cele două acțiuni în instanță nu vor avea un rezultat până pe 9 septembrie, Primăria pregătește o intervenție prin care să se creeze acces din curtea unității de învățământ vecine în clădirea grădiniței. Această lucrare s-ar face în baza unui contract pe care Primăria îl are deja cu o companie, care permite intervenții în regim de urgență, acolo unde situația o cere.

Indiferent ce variantă va fi, viceprimarul Costel Mihai a precizat că cei 120 de copii vor începe cu siguranță anul școlar la Grădinița nr. 13.

Retrocedarea s-a făcut în 2013, iar în 2015 cei 600 mp au fost cumpărați de către Horia Popa, cel care a pus lacăt pe poarta Grădiniței nr. 13. O soluție văzută de Ovidiu Clipa, unul din părinții prezenți la protest a precizat că ar trebui demarată o procedură de expropriere prin care Primăria să poată cumpăra terenul la un preț rezonabil.

La protestul de azi au participat aproximativ 25-30 de persoane, care își păstrează îngrijorarea, chiar și după discuția cu viceprimarul Costel Mihai.

Cum s-a ajuns la această situație? Povestea aceasta este veche, reamitesc că în 2013 s-a făcut retrocedarea. Și cu siguranță nu este un caz singular. Ce face primăria de tot pierde aceste terenuri și nu are soluții astfel încât municipalitatea să nu mai piardă terenuri și să rămână apoi la mâna unor oportuniști imobiliari? Cum e posibil ca un teren de sub o unitate de învățământ publică să fie pierdut? Putea face ceva Primăria pentru a preveni astfel de situații?

Adauga comentariu