Topul interlopilor din Brașov. De la bătăi, sechestrări, tâlhării și până la suspiciuni de crimă. Pușcăria le-a întrerupt cariera infracțională

Alen Daniel Moisin și-a început cariera infracțională în cartierul Noua, făcând parte din banda care a băgat în speriți orașul. În timp „colegii săi“ de atunci, s-au cuminți. Nu însă și Moisin. A fost acuzat de tulburarea liniştii publice, proxenetism, furt calificat, infracţiuni informatice, infracţiuni contra persoanelor, şantaj, cămătărie, trafic de droguri. A fost de mai multe ori la puşcărie, dar de fiecare dată când a fost eliberat şi-a reluat activitatea infracţională.

În 2016, după ce a petrecut mai mulți ani prin străinătate, a intrat din nou în atenția anchetatorilor. În luna septembrie procurorii Direcţiei de Investigare a infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism-Serviciul Teritorial Braşov s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un grup infracţional organizat coordonat de Moisin obţine importante sume de bani din comercializarea unor mari cantităţi de droguri de risc precum că şi că deţine, în scopul comercializării, mai multe opere de artă sustrase cel mai probabil de pe teritoriul Spaniei.

„Din investigaţiile efectuate a rezultat că inculpatul Moisin Alen Daniel a constituit o structură infracţională de tip mafiot piramidală,  plasându-se în vârful acestei structuri, având ca scop obţinerea unor importante sume de bani din introducerea în ţară a unor mari cantităţi de droguri de risc şi comercializarea acestora. Pe palierul  II al acestei structuri, inculpatul Alen Moisin Daniel  l-a plasat pe finul şi omul său de încredere, inculpatul Maftei Valeriu Adrian, acesta fiind sprijinit activ în desfăşurarea activităţilor infracţionale de către prietena sa, inculpata Giosu Diana.   S-a reţinut că inculpatul Maftei Valeriu Adrian a avut rolul de coordonator al vânzărilor de droguri procurate de către inculpatul Alen Daniel Moisin şi de colector al sumelor de bani provenite din astfel de activităţi“, potrivit rechizitoriul procurorilor.

După luni întregi de filaj, anchetatorii au descins în ianuarie 2017 la locuința lui Moisin, dar și la cele ale membrilor rețelei. Pe lângă droguri, au găsit tablouri valoroase. „Au fost identificate şi ridicate de la membrii reţelei infracţionale un număr de 46 picturi, cel mai probabil sustrase de la colecţionari ai unor state membre U.E., unele dintre acestea datând din secolele XVIII - XIX, a căror valoare totală a fost estimată provizoriu la aproximativ 50.000 euro. Cu aceeaşi ocazie au fost identificate 4 bucăţi de fildeş de elefant având greutatea totală de 53 kg şi o valoare estimată la 53.000 euro“se mai arată în rechizitoriu.

Imediat după percheziții, Moisin a fugit din țară folosindu-se de acte false. A fost localizat şi prins în Madrid la data de 18 februarie 2017. Dosarul este încă pe rolul instanțelor.

În iunie 2017 a fost condamanat la șase de ani închisoare într-un alt dosar de cămătărie și șantaj. A încercat tot felul de artificii legale pentru a ieși din pușcărie, dar până acum toate au fost respinse. A cerut și să fie eliberat condiționat, dar și această cerere a fost respinsă. Alen Moisin se află în penitenciarul Mărgineni.

Suspecți de crimă, condamnați pentru alte infracțiuni

Serghei Gribenco  a fost pricipalul suspect al jafului de la casa de schimb valutar „Candy” din Braşov. În 29 ianuarie 2009, doi oameni au fost împușcați mortal. Serghei Gribenco a fost arestat la 24 februarie 2009 din casa concubinei sale, din Ploieşti. Era dat în urmărire din 2005 pentru înșelăciune. O armă de același calibru cu cea folosită în timpul jafului a fost găsită într-o oală cu ciorbă. Gribenco a susținut că este nevinovat și s-a autoproclamat Fiul Ploii, adică suspect de serviciu. Anchetatorii nu au reușit însă să adune suficiente probe și nici să dovedească că arma găsită la percheziția din Ploiești este arma crimei din Brașov. Așa că dosarul a rămas cu autor necunoscut.

Gribesco a scăpat se pare de cuzația de crimă, dar în 2009, a fost judecat şi condamnat la cinci ani şi jumătate de închisoare, pentru înşelăciune. Ȋn ianuarie 2013, Tribunalul Braşov a admis liberarea condiţionată a lui Gribenco, dar acesta nu a stat mult timp în libertate.  În același an a fost prins cu o arma asupra sa şi a fost trimis din nou în judecată, pentru nerespectarea regimului armelor si muniţiilor. Iniţial, Gribenco a fost condamnat la 7 ani de închisoare de căte Judecătoria Braşov, fiind considerat recidivist. Magistraţii Curţii de Apel Braşov i-au redus, printr-o sentinţă definitivă, pedeapsa cu un an. Sentința a fost dată în 2016.

Tot în cazul jafului de la Casa de Schimb Valutar a fost suspect și Serghei Gorbunov, tot cetățean moldovean ca și Gribenco. A dovenit însă avea alibi pentru seara atacului.

Dacă a scăpat în cazul jafului de la Brașov, nu la fel s-a întâmplat și la Deva într-un caz similiar, dar care nu s-a soldat cu moartea unor oameni. Gorbunov a fost condamnat, în toamna lui 2010, la 16 ani de închisoare pentru tâlhărie, după ce a fost acuzat că, în anul 2003, l-ar fi atacat pe patronul unei case de schimb valutar din Deva şi apoi i-a furat o borsetă în care se aflau peste 65.000 de lei.

Serghei Gorbunov a stat la pușcărie nouă ani, fiind eliberat condiționat în martie 2019. A fost preluat de Interpol de la poarta închisorii și expulzat în Republica Moldova.

Interlopii care au făcut legea la Zărnești

Marius Ilie, căpitanul de judeţ,  cum i se spunea și locotenentul său Victor Roman au dominat cu violență ani întregi orașul Zărnești. Numele lui a apărut prima dată pe lista interlopilor în anii 90 fiind unul ditnre protagoniștii bătăilor de stradă între găștile de cartier. Tot în anii 90 a ajuns la pușcărie pentru furt și tâlhărie, dar a fost liberat în 1997. După eliberarea din penitenciar a fost acuzat de multe ori de agresiune, dar de fiecare dată, victimele și-au retras plângerile.

În 2007, Marius Ilie și Victor Roman au sechestrat un tânăr de 26 de ani, l-au bătut, l-au ars cu țigara, l-au zgâriat cu un cui și i-au furat mai multe bunuri. În 28 iunie 2012 au fost condamnați la opt ani de închisoare fiecare. Au fugit după pronunțarea sentinței, dar Victor Roman a fost prins o zi mai târziu în Brașov. Marius Ilie a fost prins și el după câteva zile. Se ascundea într-o căpiță de fân din curtea casei sale.

 

 

Adauga comentariu