Turnurile și bastioanele se vor redeschide după ce patru ani ani au stat cu lacătul pe ușă. Primăria s-a săturat să mai aștepte o hotărâre de guvern și a încheiat un protocol cu Consiliul Județean

Primăria și Consiliul Județean au găsit o soluție pentru reglementarea situației bastioanelor și turnurilor vechii cetăți, fără a mai fi necesară modificarea hotărârii de guvern care pune aceste obiective atât în inventarul municipalității, cât și în cel al Consiliului Județean.

Bastioanele și turnurile Brașovului stau închise de 4 ani. O eroare birocratică le-a pus lacătul pe ușă. O eroare care nu a fost observată ani la rând de autorități. Anomalia a fost sesizată de Curtea de Conturi în urma unor controale efectuate în 2015. Obiectivele turistice sunt înscrise în domeniul public al judeţului Braşov, dar au ca proprietar în Cartea Funciară Municipiul Braşov. De doi ani se așteapta o hotărâre de guvern care să reglementeze situația.

Municipalitatea a intenționat să preia în administrare aceste obiective – care au fost închise și, pe lângă faptul că nu mai sunt valorificate din punct de vedere turistic, se degradează din ce în ce mai mult – pentru a le restaura și ale reda circuitului turistic și cultural. Pentru aceasta era necesară o nouă hotărâre de guvern care să clarifice situația. Municipalitatea a solicitat fostului guvern acest lucru, însă demersul său nu a dus deocamdată la niciun rezultat, astfel încât experții Primăriei și cei ai Consiliului Județean au căutat o altă soluție.

Potrivit primarului, George Scripcaru, Consiliul Județean a renunțat la solicitarea de modificare a hotărârii de guvern, care nu dădea rezultate, iar soluția „a fost o raportare la Codul Administrativ, nu la hotărârea de guvern“, care permite un protocol între cele două instituții, respectiv Municipalitatea și Consiliul Județean.

„Procedural am rezolvat problema în mare măsură. Am discutat cu președintele Consiliului Județean și am identificat, împreună cu echipele celor două instituții formate din reprezentanți ai direcțiilor juridice, de patrimoniu și de cadastru, o soluție legală, iar acum urmează doar să mai semnăm procesele verbale de predare-primire și să realizăm inventarele la aceste obiective“, a declarat primarul.

Reamintim că anul trecut, Primăria a derulat lucrări de reparații pe zonele adiacente ale acestor obiective, astfel încât căile de acces sau zonele de promenadă să fie deschise turiștilor și mai ales să fie sigure, ținând cont că se degradaseră.

 

Adauga comentariu