Un urs dă târcoale Cetății Râșnov. Nu se teme de oameni. Autoritățile spun că este un pericol pentru turiști și cer relocarea animalului

Un urs dă de câteva luni târcoale cetății Râșnov. Animalul coboară din pădure în căutare de hrană. Până acum nu a atacat pe nimeni, dar autoritățile spun că este un pericol pentru turiști. Cetatea Râșnov este cea mai vizitată fortificație din județ cu aproape 500.000 de turiști anual.

Pentru a rezolva problema, conducerea Ocolului Silvic din Râșnov a început procedurile birocratice pentru relocarea animalului, așa cum prevede legislaţia în domeniu.  „Dosarul a fost transmis instituţiilor competente din Brașov, apoi, după obţinerea avizelor de la acestea, documentaţiile vor fi înaintate Ministerului Mediului, care își dă acordul final”, a declarat șeful Ocolului Silvic din Râșnov, Puiu Gheorghe.

Pe lângă aceste demersuri, reprezentanţii autorităţilor locale din Râșnov au luat și alte măsuri pentru a-i ţine departe pe urși de casele râșnovenilor. „Având în vedere că aceste animale își fac apariţia seara, gunoiul este ridicat până la ora 19.00, astfel încât animalele să nu mai găsească hrană”, a declarat primarul Râșnovului, Liviu Butnariu.

Pentru a ţine urșii la distanţă de oraș, reprezentanţii Ocolului Silvic Râșnov au organizat, în acest an, mai multe „goane de împingere” (alungarea urșilor în pădure).  Este singura măsură ce poate fi luată de autoritățile locale. Orice alte măsuri trebuie aprobate de Ministerul Mediului. „La Ocolul Silvic avem angajate două persoane de specialitate, respectiv un inginer silvic și un paznic de vânătoare. În cursul anului 2017, aceștia au efectuat 41 de goane de împingere și au capturat de două ori un urs care s-a întors de fiecare dată, astfel că a fost recoltat în luna decembrie a aceluiași an. În anul 2018 au fost efectuate 30 de goane de împingere. În același an, pentru recoltarea unui urs a fost depusă de două ori documentaţia, însă acordul nu a fost primit. Anul acesta, au fost efectuate deja 15 goane de împingere”, a declarat șeful Ocolului Silvic Râșnov.

Problemă veche, nicio soluție

Problema urşilor este una veche. Au trecut mai mult de zece ani de când urşii au început să coboare în oraşe. Totul pentru că le era foame, Nimeni nu ştie câţi urşi sunt în fiecare judeţ. La Braşov se vehiculează trei variante: 640, 800 sau chiar 1100.

Soluţii concrete însă nu s-au găsit nici până acum. S-a dus hrană pentru urşi în păduri, dar se pare că nu suficient. Urşii au continuat să vină în oraş, ca şi cum ar merge la Supermarket. Anul trecut în septembrie la Prefectura Brașov a avut loc o dezbatere pe tema urșilor. Singura propunere: împușcarea animalelor. 

Soluțiile altor țări

Urşi nu sunt doar în România, ţară care nu a găsit nicio soluţie. Sunt şi în alte ţări, care s-au gândit înainte să trimită vânătorii cu puştile în pădure. Şi soluţii s-au găsit. Nu însă şi la noi, deşi se pot atrage fonduri europene pentru gestionarea urşilor. 

Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei Milioane de Prieteni, care gestionează cea mai mare rezervaţie de urşi din sud-estul Europei, a vorbit despre soluţiile adoptate în alte ţări. Împuşcarea urşilor nu a fost niciodată luată în calcul. De exemplu, în Canada s-au făcut arii naturale de 5.000-6.000 de hectare în care urşii erau hrăniţi. Mâncarea însă era ascunsă pentru ca animalul să o caute, nu să o ia direct. Nu trebuie să transformăm ursul într-un animal domestic, să îl hrănim ca pe un câine. 

Cum în România s-a defrişat cât s-a putut, iar moda locuinţelor la marginea pădurii a luat amploare, nu trebuie să ne mai mirăm că ne trezim cu ursul în curte, care parcă vine invitat la masă. Se pot face zone tampon în localităţile care sunt la marginea pădurilor. Acolo se poate cultiva porumb şi pomi fructiferi. Aşa urşii vor găsi mâncare şi nu vor mai dat iama în curţile oamenilor. 

O altă întrebare care se pune mereu este : Câţi urşi sunt de fapt în România? Nimeni nu ştie pentru că nimeni nu i-a numărat cum trebuie. Se spune că sunt 5.000, 7.000 sau chiar 10.000, aşa doar din pix. Un urs poate parcurge zeci de kilometri într-o zi, astfel că azi poate fi  în Braşov, iar mâine în Covasna.

Există specialişti în SUA care se ocupă exact cu astfel de numărători şi se pot atrage fonduri europene pentru a face o analiză exactă. 
În concluzie: nu ştim câţi urşi avem, dar vrem să îi împuşcăm. Avem grupuri de lucru peste grupuri de lucru şi nici o soluţie concretă în zece ani. 

Adauga comentariu