Urșii au devenit vecinii noștri. Autoritățile sunt complet neputincioase. Nu au luat măsuri concrete în ultimii zece ani. Ce putem face ca să ținem urșii în pădure

Am ajuns să vedem zilnic urși. Apelurile Ro Alert au devenit un  fel de semnal de noapte bună la Brașov. Aseară un urs a fost văzut pe Drumul Poienii, iar alți doi pe șosea între Teliu și Budila. Sâmbătă o femeie și copilul ei au dat nas în nas cu ursul în timp ce făceau o drumeție în Masivul Postăvaru. Nu ne mai miră. Sunt zeci de apeluri la 112, jandarmii intervin de fiecare dată. Dacă găsesc ursul îl alungă în pădure, dacă nu păzesc zona. Nu pot face ei mai mult.

Autoritățile care ar trebui să gestioneze situația urșilor nu au găsit soluții de ani întregi. Vinovați sunt scoși cei care hrănesc urșii, cei care nu ridică gunoiul la timp și urșii bineînțeles. Ar trebui să se pună întrebarea cum ținem urșii în pădure?Până acum nu s-a reușit nimic.

Neputința autorităților a fost etalată încă o odată ieri în Harghita. Un urs rănit de o mașină a agonizat 15 ore pe șosea fără ca nimeni să facă nimic. Autoritățile locale au spus că le-a fost teamă de un dosar penal și nu au intervenit până nu au avut ordin de la Ministerul Mediului. Autoritățile centrale au demis prefectul. Nimeni nu a vorbit însă despre cum rezolvăm cu adevărat problema. Ce putem face ca urșii să nu mai ajungă în zonele locuite.

Atacuri ale urșilor

În ultimele săptămâni au fost două atacuri ale urșilor. Ultimul la Victoria. Ursul a intrat în curtea Centrului Medical de Permanență. Animalul nu a fost pașnic. A zgâriat o fetiță de 4 ani și un băiat de 3 ani și a rănit și un bărbat de 65 de ani care a sărit în ajutorul fetei și a încerca să alunge ursul. La fața locului au ajuns echipajele SMURD care au transportat victimele la spital. Fetița a suferit leziuni la nivelul feței, băiețelul a fost rănit la membre iar bărbatul a fost rănit la antebraț. Victimele au scăpat cu viață.

În 15 octombrie un bărbat de 56 de ani a fost atacat de un urs la o stână din Comăna de Sus. Omul a fost găsit inconștient și a fost transportat la spital în stare gravă. Are mușcături pe tot corpul. Bărbatul este internat la Secția de Reanimare a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov. Anul trecut, la Braşov, cinci persoane au fost rănite în urma atacurilor urşilor.

Nimeni nu știe câți urși avem

Nimeni nu știe exact câți urși avem în Brașov sau în țară. A trecut un deceniu de când urșii au devenit o obișnuinșă la Brașov, iar autoritățile nu au găsit până acum nicio soluție pentru a diminua măcar fenomenul. Nu ne miră din moment ce nu se știe exact nici măcar câți urși sunt la Brașov. Se vechiculau acum un an trei variante: 640, 800 sau chiar 1100. Dar surpriză. Zilele trecute reprezentanții Regiei Pădurilor Kronstadt au anunțat că la Brașov sunt doar 102 urși. Cum s-au împuținat peste noapte nimeni nu știe. Poate au emigrat spre zone mai calde. Dacă tot sunt vecinii noștri, eu zic să îi adoptăm și să trăim într-o mare familie.

Soluţii concrete însă nu s-au găsit nici până acum. S-a dus hrană pentru urşi în păduri, dar se pare că nu suficient. Urşii au continuat să vină în oraş, ca şi cum ar merge la Supermarket. 

În alte țări se poate, la noi nu

Urşi nu sunt doar în România, ţară care nu a găsit nicio soluţie. Sunt şi în alte ţări, care s-au gândit înainte să trimită vânătorii cu puştile în pădure. Şi soluţii s-au găsit. Nu însă şi la noi, deşi se pot atrage fonduri europene pentru gestionarea urşilor. 

Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei Milioane de Prieteni, care gestionează cea mai mare rezervaţie de urşi din sud-estul Europei, a vorbit despre soluţiile adoptate în alte ţări. Împuşcarea urşilor nu a fost niciodată luată în calcul. De exemplu, în Canada s-au făcut arii naturale de 5.000-6.000 de hectare în care urşii erau hrăniţi. Mâncarea însă era ascunsă pentru ca animalul să o caute, nu să o ia direct. Nu trebuie să transformăm ursul într-un animal domestic, să îl hrănim ca pe un câine. 

Cum în România s-a defrişat cât s-a putut, iar moda locuinţelor la marginea pădurii a luat amploare, nu trebuie să ne mai mirăm că ne trezim cu ursul în curte, care parcă vine invitat la masă. Se pot face zone tampon în localităţile care sunt la marginea pădurilor. Acolo se poate cultiva porumb şi pomi fructiferi. Aşa urşii vor găsi mâncare şi nu vor mai da iama în curţile oamenilor. 

 

 

Adauga comentariu