Urșii ca la ei acasă. O ursoaică cu trei pui a ieșit să ia o cină târzie la tomberoanele din Răcădău

Un nou mesaj Ro Alert a încins din nou telefoanele azi-noapte. O ursoaică, însoțită de trei pui a coborât pe strasa Jepilor, la tomberoane în căutare de hrană. Este pentru a treia oară în ultimele zile când urșii sunt văzuți în Răcădău.

O altă zonă preferată este Lacul din Noua unde urșii vin să caute mâncare aproape în fiecare seară. Nu se mai tem de oameni, se simt ca la ei acasă. Autoritățile nu au reușit să facă absolut nimic pentru a schimba situația. În ultimul deceniu singura soluție propusă a fost împușcarea animalelor.

Anul trecut, la Braşov, cinci persoane au fost rănite în urma atacurilor urşilor. În Harghita au fost 16 atacuri. Nimeni nu ştie câţi urşi sunt în fiecare judeţ. La Braşov se vechiculauu acum un an trei variante: 640, 800 sau chiar 1100. Dar surpriză. Zilele trecute reprezentanții Regiei Pădurilor Kronstadt au anunțat că la Brașov sunt doar 102 urși. Se va înființa totuși în viitor un Complex Cinegetic pentru urșii problemă.

Soluţii concrete însă nu s-au găsit nici până acum. S-a dus hrană pentru urşi în păduri, dar se pare că nu suficient. Urşii au continuat să vină în oraş, ca şi cum ar merge la Supermarket. Anul trecut în septembrie la Prefectura Brașov a avut loc o dezbatere pe tema urșilor. Singura propunere: împușcarea animalelor. 

Aflată în vizită la Brașov în luna iulie, Grațiela Gavrilescu, ministrul mediului, a anunțat că a emis ordinul de ministru privind planul de acțiune pentru 140 de urși.  Intervențiile sunt de două tipuri; relocare – care presupune mutarea ursului în altă zonă. În acest caz este nevoie de acceptul zonei în care se face relocarea. Și recoltarea – care presupune omorârea ursului.

Adauga comentariu