Vești bune pentru pacienți! Cabinetul de radiologie din cadrul Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov, dotat cu un aparat ultramodern

Astăzi, 15 octombrie, a fost inaugurat aparatul de radiologie intrat de curând în dotarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov. Echipamentul, extrem de necesar acestei instituții medicale, a fost achiziționat cu fonduri asigurate de CJ Brașov și a costat 1.366.120 lei.

„Până în vara acestui an am avut în dotare un aparat de radiologie fix, de tip Mercury 332, instalat în laborator în anul 2005. Conform normelor CNCAN, după zece ani de funcționare avem obligația ca aparatul să fie verificat din punct de vedere tehnic la șase luni (nu la un an, cum a fost inițial), tocmai datorită faptului că pot apărea defecțiuni tehnice mai frecvent. Începând din anul 2017 au apărut diverse probleme tehnice, specificate în rapoartele emise de firmele autorizate și din cauză că acestea îngreunau evaluarea pacienților, am solicitat un aparat de radiologie fix nou, digital, care să ne ofere o calitate înaltă - examinări performante, o siguranță în ceea ce privește riscul de iradiere atât a pacientului, cât și a personalului medical expus la standard superior, precum și achiziții ce pot fi procesate și stocate într-o stație medicală de postprocesare performantă. Consiliul Județean Brașov ne-a acordat suma de 1.505.000 lei în vederea dotării spitalului cu un astfel de aparat de radiologie digital, cu post de grafie și scopie, precum și cu o stație performantă de postprocesare a achizițiilor radiografice. Aceste echipamente au costat mai puțin, respectiv 1.366.120 lei”, a explicat managerul spitalului, dr. Ramona Ionescu.

În vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică s-au făcut măsurători pentru eficacitatea ecranelor de radioprotecție, iar ulterior, după obținerea acesteia, dosarul va fi completat, astfel încât să poată fi obținută autorizația de utilizare CNCAN.

Planul de investiții pentru anul 2019 nu se oprește aici. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov dorește să achiziționeze aparatură destinată dezinfecției curente și terminale în saloanele spitalului, precum și testării calității curățeniei efectuate de îngrijitoare. Achiziții ce provin tot din subvenții acordate de Consiliul Județean Brașov.

Din fondurile alocate de CJ Brașov au fost deja achiziționate trei centrale termice noi, deoarece cele vechi aveau un randament scăzut, având defecțiuni frecvente care puneau în pericol buna îngrijire a pacienților în timpul sezonului rece.

„La fel ca în cazul celorlalte unități medicale aflate în administrarea Consiliului Județean Brașov și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase a beneficiat în ultimii patru ani de bugete majorate substanțial. Dacă în 2016 i-au fost alocate 267.000 lei din vistieria județului, în 2017 sumele s-au ridicat la 315.260 lei, în 2018 bugetul a totalizat 1.505.000 lei, pentru ca în 2019 să se ajungă la 3.323.000 lei. Toate aceste fonduri au fost utilizate pentru cheltuielile de capital ale spitalului. Ne propunem să continuăm investițiile și aici, având permanent în atenție interesul superior al pacienților”, a menționat președintele CJ Brașov, Adrian-Ioan Veștea.

Adauga comentariu