VIDEO Bolnavii de cancer sunt lăsați să moară cu zile. De șase ani Brașovul nu mai are un aparat de radioterapie. Nici anul acesta nu va fi cumpărat. Bolnavii sunt trimiși la privat sau la alte centre din țară

Braşovul nu mai are de șase ani un aparat de radioterapie pentru tratamentul bolnavilor de cancer, după ce singurul aparat de acest fel, existent la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă a fost casat din 2013.

Deşi a promis în fiecare an că va cumpăra un aparat de radioterapie (accelerator de particule) pentru Braşov, Ministerul Sănătăţii nu s-a ţinut de cuvânt.  În 2014 s-a spus că Braşovul va fi pus pe lista de priorităţi, lucru care nu s-a întâmpat. În ianuarie 2015 reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai spitalului au cerut din nou fonduri pentru aparat, dar au primit în schimb un control. Imediat după solicitare Corpul de Control de la Ministerul Sănătăţii a venit să verifice activitatea spitalului. De atunci şi până astăzi nu s-a mai întâmplat absolut nimic. Doar promisiuni. 

Anul trecut au fost cumpărate de Ministerul Sănătăţii cinci aparate, dar pentru spitale din Bucureşti, Constanţa, Galaţi şi Baia Mare. Tot anul trecut s-au mai achiziţionat alte trei pentru Oradea, Craiova şi Cluj, nu şi pentru Braşov, deşi teoretic eram pe lista de priorităţi.

S-au făcut din nou promisiuni pentru 2018, dar nu au fost alocate fonduri. S-a promis un aparat în 2019. Chiar Ministrul Sănătății Sorina Pintea a venit înainte de Europarlamentare la Brașov cu aceeași placă ca și predecesorii ei: se lucrează la asta, dar nu se poate da un termen. Un aparat de radioterapie de ultimă generaţie costă 3 milioane de euro.

Astăzi aflăm de la conducerea Spitalului Clinic Județean de urgență că aparatul nu va ajunge nici anul acesta la Brașov. Poate la anul, dar nu este nimic sigur. La Spitalul Județean trebuie construit și un buncăr special pentru aparat, dar lucrările nu au fost făcute pentru că nu există certitudinea că aparatul va fi cumpărat de  Ministerul Sănătății. 

În toată această bătaie de joc suferă bolnavii de cancer. Oamenii care nu au bani sp îşi permit tratamentul al privat sau să meargă în centrele de la Cluj sau Târgu Mureş sunt condamnaţi la moarte. O şedinţă de radioterapie la privat costă 300 de lei, bani pe care mulţi braşoveni nu îi au, mai ales că un astfel de tratament necesită între 5 şi 10 şedinţe minim. Mai grav este că orice întârzire în aplicarea terapiei poate fi fatală pentru bolnavii de cancer.

 

Adauga comentariu