VIDEO Încă un urs lovit de o mașină. Din păcate rănile sunt foarte grave, iar animalul va fi eutanasiat

Încă un urs a căzut victimă traficul rutier în această dimineață. Animalul a fost lovit de o mașină pe DN 11. Este al patrulea caz în trei zile, celelalte incidente având loc la Praid, Sibiu și Târgu Mureș. De data aceasta autoritățile s-au mișcat mai bine, iar animalul nu a mai fost lăsat să agonizele în drum, cum s-a întâmplat duminică. Atunci ursul rănit a stat 15 ore pe șosea, iar apoi a fost împușcat în văzul lumii.

„În jurul orei 4:00 dimineaţa am fost sesizaţi că un conducător auto, în timp ce conducea pe DN11, din direcţia Târgu Secuiesc spre Braşov, a lovit frontal un urs care se afla pe partea carosabilă, pe sensul de mers al şoferului. În urma evenimentului, animalul a fost rănit şi a fost solicitat un medic veterinar care l-a tranchilizat şi a constatat faptul că are ambele membre din faţă fracturate, motiv pentru care animalul a fost transportat la o rezervaţie de urşi”, au declarat reprezentanții Poliției Covasna.

Ursul a ajuns la Rezervația de la Zărnești, unde a fost supus unui examn medical amănunțit. Din păcate, testele au confirmat ceea de a obsevat și medicul de la locul accidentului. Ursul a suferit multiple fracturi și avea și hemoragie internă. Medicii au decis că nu mai poate fi salvat și trebuie eutanasiat. De data aceasta animalul nu va fi înpușcat în văzul lumii cum s-a întâmplat duminică la Praid, ci își va găsi sfârșitul într-un mod mai uman, nedureros.

Sanctuar pentru urșii chinuiți

Rezervaţia de la Zărnești este cea mai mare din Europa de Est și adăpostește 102 urși. Se întinde pe 69 de hectare şi poartă numele LiBEARty. Înfiinţarea ei a fost inspirată de povestea unui urs chinuit care a murit înainte să mai poată gusta savoarea libertăţii. Ursoaica Maia a fost cea care a inspirat-o pe Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei «Milioane de Prieteni», să înfiinţeze rezervaţia. În 1998, Maia era ţinută într-o cuşcă la un restaurant din Bran. Ajunsese, practic, să-şi mănânce lăbuţa. Reprezentanţii asociaţiei au tratat-o şi i-au dus mâncare în fiecare zi timp de câţiva ani. Din păcate, Maia a murit înainte să ajungă în rezervaţia care a luat fiinţă în 2005.  

De atunci, rând pe rând, urșii chinuți, dar și unii aflați în bătaia trăgaciului și-au găsit o casă la Zărnești. În rezervație sunt acum 103 exemplare. Urșii au bârloguri şi „piscine", iar mâncarea le este plasată în anumite locuri, astfel încât animalele să facă efortul s-o caute. 
 

Adauga comentariu