VIDEO Profesionala, mai căutată decât liceul. Tinerii aleg să învețe o meserie. La Brașov au venit elevi din toată țara. Există și școală pentru specialiști în Aeronautică

Brașovul are începând de anul acesta un Campus Tehnic care urmărește promovarea și învățarea meseriilor solicitate pe piața de muncă locală și nu numai, după modelul de bună practică al Școlii Profesionale Germane Kronstadt. Cele două instituții de învățământ care s-au asociat în proiect dețin centre de competență diferite: Școala Profesională Germană Kronstadt în domeniul mecanic, iar Colegiul Tehnic Energetic ”Remus Răduleț” în domeniul electric. La Brașov există însă și profesionale în domeniul hotelier, școală de mecanici auto, instalatori, dar și specialiști în aeronautică.

Pentru anul școlar 2019-2020, în cadrul ”Campusului Tehnic Brașov” au fost acceptați 325 elevi, care provin din 18 județe (Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Galați, Harghita, Hunedoara, Iași, Neamț, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui), dar și din Republica Moldova

,,Campusul Tehnic Brașov este un produs bun, format prin asocierea dintre Școala Profesională Kronstadt și Colegiul Tehnic Remus Răduleț. Sunt două entități juridice separate, dar care sunt aduse împreună, ca parteneri egali, pentru că au același obiect de activitate, iar necesarul de specialități care ar fi trebuit adăugat la SPGK, unde nu mai era loc, l-am adăugat Colegiului Remus Răduleț. Acest lucru este firesc, pentru că răspunde unor necesități de pe piața muncii, cu cele 19 companii care sunt partenere cu Primăria Brașov. Este încă un pas important pentru învățământul profesional dual la Brașov, o dovadă în plus că acest lucru este ultra-necesar și încă prea puțin în raport cu necesitățile de pe piața muncii. Sunt foarte mulți elevi veniți și din alte județe; acești elevi trebuie cazați în cămine, și de aceea căminul de elevi de la SPGK, care costă 22 de milioane de lei și pentru care suntem aproape să lansăm licitația de lucrări, este un lucru extrem de necesar“, a declarat primarul George Scripcaru.

Profesionala de la Brașov a devenit  model național

Reînființarea Școlilor Profesionale a fost soluția Brașovului pentru a rezolva, măcar parțial criza de forță de muncă calificată. Cum s-a ajuns să nu mai avem muncitori calificați e simplu și valabil nu doar la Brașov, ci în toată țara. S-au desființat toate școlile profesionale acum vreo 18 ani și toți elevii au mers la liceu. În timp, chiar și liceele tehnologice s-au transformat în teoretice, iar tinerii care terminau 12 clase nu aveau nicio meserie. Cel puțin nu la capitolul practic. 

După Revoluție la Brașov s-au deschid rând pe rând fabrici străine care aveau nevoie de forță de muncă. Au preluat muncitorii de la fabricile de stat care s-au desființat, doar oamenii au îmbătrânit și din spate nu a mai venit nimic. Companiile au mers la Primărie unde și-au spus oful și așa s-a născut un parteneriat care a fost preluat ca model apoi în mai multe județe din țară. 

Şcoala Profesională Germană Kronstadt a luat ființă în 2012 și a fost prima şcoală profesională în sistem dual din România. Tinerii învaţă meserii tehnice căutate pe piaţa muncii, în condiţiile cele mai moderne şi performante. După trei ani de pregătire preponderent practică, elevii ies de pe băncile şcolii cu competenţele necesare pentru a începe o carieră profesională, având prioritate la angajare în cadrul firmelor partenere. Elevii primesc bursă lunară și masă caldă în fabricile unde fac practică.

Școală pentru noua generație de specialiști în aviație

Airbus Helicopters Romania continuă colaborarea, pentru al patrulea an consecutiv, cu Colegiul Tehnic Transilvania din Brașov și sponsorizează clase noi de elevi pentru a pregăti generația viitoare de tehnicieni specializați în aviație și instalații de zbor. Anul acesta, la profilul aeronautică sunt 8 clase: 3 de clasa a IX-a, câte 2 de clasa a X-a și a XI-a și una pentru clasa a XII-a.

„Airbus a decis să continue proiectul educațional împreună cu Colegiul Tehnic Transilvania și să sprijine noi clase pentru că am constatat că tinerii sunt foarte interesați de acest program și își doresc să beneficieze de practica pe care Airbus Helicopters Romania o organizează la fabrica noastră din Brașov. Am lansat acest program în 2016 cu o singură clasă, în care erau mai puțin de 30 de elevi. Acum avem 225 de elevi pentru noul an școlar și suntem încântați că putem crește tinere talente aici, în România. Interesul tinerei generații pentru aeronautică este impresionant”, a spus Georges Durdilly, Directorul General al Airbus Helicopters Romania.

Toți elevii claselor de aeronautică participă la sesiunile de practică organizate pentru ei de Airbus Helicopters Romania. Compania a alocat câte un coordonator pentru fiecare grup de 3 elevi, pentru ca aceștia să poată să își verifice cunoștințele prin practică și să-și dezvolte abilitățile lucrând, sub strictă supraveghere, pe elicopterele aflate în fabrică pentru lucrări de mentenanță și reparații.

Airbus este lider mondial în domeniul aeronautic, al spațiului și al serviciilor conexe. În 2018 a generat venituri de 64 de miliarde de euro și a numărat aproximativ 134.000 de angajaţi la nivel mondial. Airbus oferă cea mai cuprinzătoare gamă de aeronave de pasageri. Airbus este, de asemenea, lider european în furnizarea de aeronave-cisternă, de luptă, de transport și pentru alte misiuni, precum și una dintre cele mai importante companii spațiale din lume. În domeniul elicopterelor, Airbus oferă cele mai eficiente soluții civile și militare în întreaga lume.

Cum sunt structurate locurile la Şcolile Profesionale din Brașov 

După acest model, Primăria a extins învățământul profesional și alte specialități cu căutare la Brașov

Colegiul Tehnic ,,Maria Baiulescu“  - o clasă de 30 de elevi, specializarea ospătar (chelner), vânzător în unităţi de alimentaţie publică; -o clasă de 30 de elevi, specializarea bucătar; -o clasă de 22 de elevi, specializarea lucrător hotelier. Parteneriatul a fost semnat de Colegiul Tehnic Maria Baiulescu şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 13 firme din Braşov şi Poiana Braşov, pe de altă parte. 

Colegiul Tehnic Energetic ,,Remus Răduleţ“ - o clasă de 28 de elevi, specializarea electrician aparate şi echipamente electrice şi energetice; - o clasă de 30 de elevi, din care 14 cu specializarea electrician aparate şi echipamente electrice şi energetice şi 16 cu specializarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale. Parteneriatul a fost semnat de  Colegiul Tehnic Energetic Remus Răduleţ şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 4 firme din Braşov şi Săcele, pe de altă parte.

Colegiul Mircea Cristea- din toamnă o clasă cu 28 de locuri în colaborare cu Electrica. Tot la același colegiu și tot din toamnă Engie înființează o clasă pentru cei care vor să devină instalatori. Contractul a fost semnat în luna martie. Firmele se vor ocupa de tot ce înseamnă dotarea laboratoarelor necesare.

Colegiul Naţional Economic ,,Andrei Bârseanu“ - o clasă de 30 de elevi, specializarea comerciant-vânzător. Parteneriatul a fost semnat de Colegiul Naţional Economic Andrei Bârseanu şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 4 lanţuri comerciale, pe de altă parte. 
Colegiul Tehnic de Transporturi - o clasă de 28 de elevi, specializarea mecanic auto; - o grupă de 14 elevi, specializarea maşinist utilaje cale şi terasamente.

Parteneriatul a fost semnat de Colegiul Tehnic de Transporturi şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 3 firme din Braşov, pe de altă parte. Una dintre firmele semnatare ale parteneriatului este RAT BV S.A., care va sprijini pregătirea a 28 de elevi în specializarea mecanic auto. 

Şcoala Profesională Germană Kronstadt: - cinci clase de 28 de elevi fiecare, în total 140 de elevi, specializarea operator la maşini cu comandă numerică; - o clasă de 28 de elevi, din care 14 cu specializarea operator la maşini cu comandă numerică şi 14 cu specializarea sculer matriţer; - o clasă de 28 de elevi, specializarea sculer matriţer; - o clasă de 28 de elevi, specializarea sudor; - două clase de 28 de elevi fiecare, în total 56 de elevi, specializarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale; - o clasă de 28 de elevi, din care 14 cu specializarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale şi 14 cu specializarea confecţioner articole din piele şi înlocuitori. Parteneriatul a fost semnat de către SPGK şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 14 firme din zona Braşovului, pe de altă parte. 

Colegiul Tehnic Transilvania -o clasă cu 28 de locuri cu specializarea aeronautică, în parteneriat cu Airbus România.  

 

 

 

Adauga comentariu