VIDEO Protest pentru salvarea Muzeului Satului din Bran, care riscă să dispară după 70 de ani de funcționare. Ministerul Culturii și-a bătut joc și de Muzeul Național Bran, care a ajuns să fie mutat la o pensiune. Totul din cauza retrocedărilor

Angajații Muzeului Satului din Bran au protestat astăzi pentru salvarea patrimoniul național. Lor li s-au alăturat și localnicii. Peste 100 de persoane au ieșit astăzi în stradă pentru salvarea culturii. Muzeul Satului, care are o istorie de șapte decenii, riscă să dispară după ce terenul a fost retrocedat și acum se cere evacuarea. Cele 18 căsuțe tradiționale nu pot fi mutate, deoarece sunt foarte vechi și riscă să fie distruse. De retrocedare se știe de ani buni, dar Ministerul Culturii nu a făcut nimic. 

Oamenii au venit cu pancarte menite să arate că nepăsarea Ministerului Culturii, care nu a făcut nici un demers să cumpere terenul deși a avut ofertă de la proprietari, poate distruge patrimoniul național. Pe pancarte se putea citi: Corupția ucide, Nepăsarea doare și Muzeul moare, O istorie vie, ce n-o să mai fie, Relocare= Distrugere. Executarea silită trebuia să aibă loc în ianurie, dar a fost obținută o amânare până în 17 februarie. Nimeni nu știe însă ce se va întâmpla după această dată.

Managerul Muzeului face un apel disperat la Ministerul Culturii. „Facem un apel disperat la Ministerul Culturii să ne ajute, pentru că știm că se poate. Pierderea acestui muzeu este inestimabilăte. Totul stă la îndemâna Ministerului Culturii, chiar dacă este unul dintre cele mai sărace ministere. Discutăm despre una dintre puținele arii culturale protejate. Pierderea ar fi inestimabilă. Costurile pentru relocare sunt de două ori mai mari decât achiziționarea terenului. Orice monument pierde 40-60% din material odată cu relocare și automat pierde din autenticitate. Ministerul Culturii trebuie să încerce să facă demersurile necesare pentru că nu mai putem aștepta“, a declarat Daniel Tiberiu Apostol, directorul Muzeului Satului Bran.

Multe dintre pisele din interiorul muzeului sunt unicat. Ele prezintă obiceiurile și indeletnicilor oamenilor din zona Bran-Moieciu. 

Cum și-a bătut joc Ministerul Culturii și de Muzeul Național Bran

Nimeni nu mai are încredere în Ministerul Culturii având experiența Muzeul Național Bran, care a ajuns la pensiune după ce a fost evacuat.

Muzeul Național Bran a fost înfiinţat în 1957 şi, până în 1991, a fost administrat de autorităţile locale din Braşov. Din 1991, muzeul a fost preluat de Ministerul Culturii. Are peste 10.000 de obiecte de patrinoniu. Cea mai valoroasă piesă a muzeului este patul cu baldachin al Regelui Ferdinand, o piesă în stil baroc, de secol XVIII.  

Povestea tragică începe în 2009, an în care Castelul Bran a fost retrocedat lui Dominic de Habsburg. Atunci statul român a refuzat să plătească 60 de milioane de euro pentru a păstra castelul, care acum este evaluat la 120 de milioane de euro. Practic statul a renunţat la cel mai profitabil obiectic turistic al ţării.

După retrocedarea castelului, statul român şi-a luat toate exponatele, 10.000 la număr, din Castelul Bran şi le-a înghesuit în Vama Medievală, clădire care îi aparţine tot lui Dominic de Habsburg. Muzeul Naţional Bran a fost lăsat în Vama Medievală opt ani. În 2015 Vama Medievală a intrat în administrarea familiei de Habsburg. Administratorii Castelului Bran au anunţat că vor ca imobilul să fie eliberat. Ministerul Culturii care are în patrimoniu Muzeul Naţional Braşov nu s-a sinchisit să găsească un nou sediu deși a avut trei ani la dispoziție. Aşa s-a ajuns la obiectele de patrimoniu să fie duse la o pensiune cu promisiunea că Ministerul Culturii va construi o clădire nouă pentru exponate. 

În februarie 2019, Ministerul Culturii chiar se lăuda cu mare realizare și anume redeschiderea muzeul la pensiune, o premieră rușinoasă chiar și în România. Exponatele pot fi văzute în 10 încăperi la fosta pensiune Inima Reginei din centrul localității Bran.

Ministerul Culturii a promis că va construi un sediu nou pentru un muzeu. A anunțat acest lucru acum un an când a fost evacuare. Până acum nu s-a făcut absolut nimic.

Edilii din Bran iau în calcul să reabiliteze o clădire din Bran pentru a muta Primăria, iar apoi Muzeul Național Bran să fie mutat în clădirea actualei Primării, care se află chiar lângă Castelul Bran. 

 

Adauga comentariu