Vine ursul! Jandarmii îl caută, el dispare. Scenariu zilnic la Brașov. Un urs a intrat chiar în scara unui bloc din Făgăraș. Patru persoane au fost atacate în ultima lună

Problema urșilor în județul Brașov este cât se poate se serioasă. Ar fi chiar de râs, dacă nu ar fi periculos ceea ce se întâmplă. Situația stă în felul următor: oamenii văd ursul și sună la 112. Se dă mesaj pe Ro Alert și se trimit jandarmii în zonă. Până ajung ei ursul e plecat demult. Cam asta e tot ce se face. În acest weekend ursul a fost văzut în fiecare seară la Făgăraș. Duminică seara chiar a intrat într-o scară de bloc de pe strada Plopului nr. 6. Și în  municipiul Brașov a fost văzută azi-noapte o urscoaică cu doi pui. Veniseră la tomberoane să caute mâncare. Probabil este aceeași ursoaică de săptămâna trecută. În cartierul Răcădău urșii vin în fiecare seară. La fel și la la ca Noua. Au apărut chiat și în

Autoritățile nu au soluții. Nici nu știu câți urși sunt și nici ce să facă. Se vorbește doar de împușcarea urșilor. Trebuie însă găsite soluții ca animalele să nu mai coboare în zonele locuite, că doar nu putem să împușcăm toți urșii.

Luna aceasta au fost două atacuri ale urșilor. Ultimul la Victoria. Ursul a intrat în curtea Centrului Medical de Permanență. Animalul nu a fost pașnic. A zgâriat o fetiță de 4 ani și un băiat de 3 ani și a rănit și un bărbat de 65 de ani care a sărit în ajutorul fetei și a încerca să alunge ursul. La fața locului au ajuns echipajele SMURD care au transportat victimele la spital. Fetița a suferit leziuni la nivelul feței, băiețelul a fost rănit la membre iar bărbatul a fost rănit la antebraț. Toate victimele sunt conștiente.

În 15 octombrie un bărbat de 56 de ani a fost atacat de un urs la o stână din Comăna de Sus. Omul a fost găsit inconștient și a fost transportat la spital în stare gravă. Are mușcături pe tot corpul. Bărbatul este internat la Secția de Reanimare a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov. Prognosticul medicilor este rezervat. Anul trecut, la Braşov, cinci persoane au fost rănite în urma atacurilor urşilor.

Nimeni nu știe câți urși avem

Nimeni nu știe exact câți urși avem în Brașov sau în țară. A trecut un deceniu de când urșii au devenit o obișnuinșă la Brașov, iar autoritățile nu au găsit până acum nicio soluție pentru a diminua măcar fenomenul. Nu ne miră din moment ce nu se știe exact nici măcar câți urși sunt la Brașov. Se vechiculau acum un an trei variante: 640, 800 sau chiar 1100. Dar surpriză. Zilele trecute reprezentanții Regiei Pădurilor Kronstadt au anunțat că la Brașov sunt doar 102 urși. Cum s-au împuținat peste noapte nimeni nu știe. Poate au emigrat spre zone mai calde. Dacă tot sunt vecinii noștri, eu zic să îi adoptăm și să trăim într-o mare familie.

În alte țări se poate, la noi nu

Urşi nu sunt doar în România, ţară care nu a găsit nicio soluţie. Sunt şi în alte ţări, care s-au gândit înainte să trimită vânătorii cu puştile în pădure. Şi soluţii s-au găsit. Nu însă şi la noi, deşi se pot atrage fonduri europene pentru gestionarea urşilor. 

Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei Milioane de Prieteni, care gestionează cea mai mare rezervaţie de urşi din sud-estul Europei, a vorbit despre soluţiile adoptate în alte ţări. Împuşcarea urşilor nu a fost niciodată luată în calcul. De exemplu, în Canada s-au făcut arii naturale de 5.000-6.000 de hectare în care urşii erau hrăniţi. Mâncarea însă era ascunsă pentru ca animalul să o caute, nu să o ia direct. Nu trebuie să transformăm ursul într-un animal domestic, să îl hrănim ca pe un câine. 

Cum în România s-a defrişat cât s-a putut, iar moda locuinţelor la marginea pădurii a luat amploare, nu trebuie să ne mai mirăm că ne trezim cu ursul în curte, care parcă vine invitat la masă. Se pot face zone tampon în localităţile care sunt la marginea pădurilor. Acolo se poate cultiva porumb şi pomi fructiferi. Aşa urşii vor găsi mâncare şi nu vor mai da iama în curţile oamenilor. 

 

 

Adauga comentariu