Visul unui tânăr brașovean devenit realitate. O carieră plină de adrenalină la numai 22 de ani

Cristian Elteș este un tânăr brașovean de numai 22 de ani, pasionat de zbor. De mic își dorea să salveze oameni și să devină medic. Anul 2012 a fost, însă, unul dintre cei mai importanți ani ai adolescenței.

La 15 ani, Cristian a ajuns întâmplător la cel mai mare show aerian din România, Bucharest International Air Show. Tânărul povestește și acum cu zâmbetul pe buze faptul că odată ce a văzut avioanele care se întreceau în acrobații, care mai de care să iasă în evidență și să lase cu gura cascată publicul și mai ales, bucuria de pe fața piloților, ce erau apreciați de mulțime, s-a îndrăgostit complet de aviație.

Deși marea lui dorință era să devină medic, să poată vindeca și ajuta cât mai mulți pacienți, a ales o nouă provocare. În ultimul an de liceu, Cristian a decis să își urmeze instictul și să opteze pentru o meserie plină de adrenalină, cea de pilot. ,,Până atunci, aviația mi se părea un domeniu greu accesibil oamenilor de rând”, a menționat tânărul.

După o scurtă documentare, tânărul a aflat că se poate înscrie printr-un program subvenționat, la cursurile pentru avioane ultraușoare, în cadrul Aeroclubului României. Totul s-a potrivit de minune, Cristian s-a încadrat în categoria de vârstă (16-23 de ani). Ca să ajungi la manșa unei aeronave este nevoie de multă muncă, muncă pe care a depus-o și Cristian. În cele din urmă, a susținut un examen și a fost admis. De abia atunci, visul lui a început să devină realitate.

Cristian povestește și acum cu emoții despre primul său zbor. A urcat la bord alături de un instructor și mai mulți colegi. ,,WOW” a fost singurul cuvânt pe care l-a rostit tânărul după ce s-a aflat la înălțime, însă a rămas complet uimit de câte butoane se află la bordul unui avion și totodată de faptul că într-o zi va trebui să le cunoască întrebuințarea lor pe de rost.

În urma multor antrenamente, a obținut și licența de zbor, iar acum își dorește să participe la cât mai multe competiții. Tânărul pilot se antrenează în medie trei ore pe săptămână, iar înaintea unei competiții, antrenamentele la înălțime pot ajunge și la cinci ore pe săptămână.

Chiar dacă este la începutul carierei, Cristian a trecut și prin momente dificile. În timpul zborului, pilotul se afla într-o zonă cu turbulențe puternice, iar comenzile aeronavei nu îi mai răspundeau. În acel moment, aeronava a intrat în picaj. Fiind familiarizat cu condițiile de altitudine, Cristian a reușit să se concentreze și să redreseze aeronava, aterizând în siguranță, în cele din urmă.

În ciuda faptului că este la începutul unei cariere în domeniul aviației, a participat la cinci competiții. Cel mai bun rezultat cu care se mândrește a fost obținut anul acesta, locul III la un concurs de orientare și navigație cu aeronave ultraușoare, organizat la Ploiești.

Cristian nu se oprește aici, vrea să își continue visul și chiar să își depășească limitele în cariera sa. Pe viitor, își dorește să rămână în cadrul Aeroclubului României și să devină instructor. În acest mod, Cristian poate ajuta tinerii din România, iubitori ai zborului, să devină piloți.

Adauga comentariu