100 de figurine prinse în hora unirii, tributul artistului Marius Diaconu pentru Centenar

Hora Unirii este un proiect de ceramică figurativă realizat de artistul Marius Diaconu în colaborare cu Mircea Dragoș, președinte Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român - Astra, Despărțământul „Dr. Nicolae Căliman” Codlea.

Colaborarea, veche de 6 ani, a dat șansa manifestării artistice într-un proiect în care s-a investit mult suflet. Hora Unirii nu este o lucrare nici ușoară și nici ieftină. Efectiv, lucrul la prima figurină a început în ianuarie 2018 și s-a încheiat cu ultima figurină în 10 septembrie 2018. Dacă ar fi să descriu Hora Unirii prin cuvintele lui Marius Diaconu „lucrarea este o colaborare, un parteneriat, o prietenie și o nebunie, pentru că totul a pornit de la un vis pe care l-am avut acum 15 ani”.

Mircea Dragoș a văzut perspectiva frumoasă a acestui vis și de acolo a început munca serioasă, crearea lucrării și susținerea financiară.

Hora Unirii, prin simplitatea imaginii, prin sinceritatea fizionomiilor celor 100 de dansatori prinși în horă, 100 de tipuri de bucurii, a provocat surprindere și bucurie în rândul celor care o priveau.

Hora a fost gândită ca o expoziție itinerantă din dorința de a fi văzută de cât mai mulți oameni, iar acum, când e aproape de final, obligă inițiatorii de a duce mesajul și mai departe. 

„Mesajul pe care vrem să-l transmitem prin această Horă e legat de conștiința unității țăranului român care a fost înaintea istoricilor, unitate dată de obiceiurile, limba și portul omului simplu. Ne dorim o îngemănare între poporul care are legătura directă cu pământul și intelectualitaea care scrie și transcrie istoria, cu tradiția româneaască și cântecele de cătănie. Acestea sunt cele care au dat forță poporului să devină națiune“, explică inițiatorii proiectului.

Pentru artistul Marius Diaconu Hora a fost la bază un strigăt de luptă, dar nu unul la violență, ci de a scoate din om mândria de a fi român. Centenarul este un motiv în plus să ne aducem aminte nu numai de greutățile prin care a trecut România, ci și de mândria de a fi român și de lucrurile frumoase. Viitorul trebuie să-l îmbrățișăm și este inevitabil, dar viitorul nu va exista fără trecut, fără rădăcini. 

Proiectul Hora Unirii face trimite la desăvârșirea Unirii prin ridicarea la cultură a poporului. Iar hora, în cultura românească, reprezintă unitatea unei comunități. Jocul care ne reprezintă pe fiecare în parte, dansul în doi care arată nucleul familiei și hora ca manifestare a unității, locul unde orice asperitate din comunitate dispare și se naște uniunea în simțire, în gândire și în bucurie. Este un mesaj despre unitate, iubire și apropiere.

Traseul itinerant al Horei a plecat de la punctul zero, Aula Catedralei Încoronării din Alba Iulia, prima expoziție începută pe 17 septembrie. Iar ultimul loc, care încheie traseul va fi Sibiul pe 3 decembrie, unde Asociațiunea Astra își are sediul central. Gazda este Cercul Militar, iar Hora va fi drept ofrandă celor căzuți pe front. Sibiul mai are și o conotație personală pentru Marius Diaconu, este locul unde tatăl artistului și-a desăvârșit arta. „Am început într-un punct istoric și încheiem într-un punct cu multă istorie”.

Însă proiectul nu se încheie aici, Hora își va continua călătoria și anul următor, și va merge acolo unde ea va fi primită și dorită.

 

Sursa foto: Despărțământul ASTRA „Vasile Moga” Sebeș


Adauga comentariu