100 de lucruri jenante la Brașov. Cetatea condamnată să rămână cu lacătul pe ușă. Curtea Supremă nu a dat un termen pentru recurs, deși dosarul a ajuns la instanță de doi ani

Cetatea Brașovului de pe Dealul Straja, un simbol al orașului, este închisă de aproape patru ani. Aro Palace a abandonat-o și cere în instanță 3 milioane de euro. Dacă Tribunalul și Curtea de Apel Brașov s-au mișcat repede și au redat cetatera gratis statului român, procesul s-a împotmolit la Înalta Curte de Casație și Justiție. Asta deoarece s-a făcut recurs după recurs pentru că Aro Palace nu vrea să renunțe la pretenții, deși a primit gratis cetatea în urma privatizărilor din 1990.  Dosarul a ajuns la Înalta Curte din august 2017 și de atunci este în procedură de filtru potrivit site-ului instanței supreme. Nu s-a stabilit încă primul termen în dosar și nu sunt semne că lucrurile vor înainta prea curând.

Nici Guvernul nu se mișcă mai repede

Sătui să aștepte finalizarea litigiului reprezentanții Primăriei au decis să preia cetatea. În 15 noiembrie 2018, consilierii locali au votat pentru preluarea obiectivului turistic. Primăria se bazează pe faptul că sentințele primite până acum sunt executorii. Statul Român s-a intabulat provizoriu ca proprietar în Cartea Funciară pentru că legea permite acest lucru. Există totuși riscul ca Înalta Curte să decidă altfel. 

Pentru ca Primăria să devină proprietar este nevoie de o Hotărâre de Guvern. Ministerul Finanțelor a anunțat că este de acord ca Primăria Brașov să primească cetatea, dar Horătârea de Guvern este așteptată de jummătate de an, deși este o simplă formalitate.

Cetatea stă închisă și se degradează pe zi ce trece

În tot acest timp, Cetatea, care este închisă mai bine de trei ani stă să se dărâme. Tencuiala se desprinde bucată cu bucată de pe ziduri, în pereții exteriori s-a infiltrat apă, iar buruienile încep să cucerească încet, dar sigur, zidurile fortificației. Țiglele de pe acoperiș au început să se desprindă și ele și își cam iau zborul la fiecare vânt mai puternic. Din când în când, la cetate mai vine câte un turist rătăcit, doar ca să vadă un afiș care anunță că cetatea este închisă. Bariera este pusă și ea de trei ani și locul a devenit unul pustiu. 

Primăria a anunaț că anul acesta se va face studiul de fezabilitate pentru a vedea ce lucrări de reparații sunt necesare. Vor urma apoi licitații de lucrări și reparațiile efective, astfel că obiectivul turistic își va deschise porțile cel mai devreme în 2021. 

 

Adauga comentariu