100 de lucruri jenante la Brașov. Super oraș turistic cu obiectivele ferecate cu lacătul. Doi ani a durat un transfer de proprietate și de alți doi ani se așteaptă o hotărâre de guvern

Brașovul este potrivit cifrelor oficiale al doilea oraș turistic al țării și lider național la vizitatori străini. A avut peste 1,2 milioane de turiști oficiali în 2018. Până aici totul sună bine, dar ce pot vedea cu adevărat turilștii la Brașov? Foarte puține. Câteva muzee, Biserica Neagră, Piața Sfatului și Muntele Tâmpa. Foarte multe obiective turistice stau cu lacătul pe ușă.

Turnurile și Bastioanele sunt închise din 2015

Bastioanele și turnurile Brașovului stau închise de ani buni. O eroare birocratică le-a pus lacătul pe ușă. O eroare care nu a fost observată ani la rând de autoritățile locale. Anomalia a fost sesizată de Curtea de Conturi în urma unor controale efectuate în 2015. Obiectivele turistice sunt înscrise în domeniul public al judeţului Braşov, dar au ca proprietar în Cartea Funciară Municipiul Braşov.

Autorităților locale le-a luat doi ani pentru ca turnurile și bastioanele să treacă de la Consiliul Județean la Primărie. Nu s-au făcut însă niciun fel de reparații deoarece se așteaptă o Hotărâre de Guvern pentru a se putea face radierea. Și acestr document este așteptat tot de doi ani. Practic autoritățile nu au fost în stare să facă niște simple hârtii în patru ani. 

Obiectivele turistice pot fi văzute doar pe dinafară

Până la reglementarea situației juridice, obiectivele turistice pot fi admirate doar pe dinafară. În această situaţie sunt:Turnul Negru, Bastionul Postăvarilor, Bastionul Frânghierilor, Turnul Măcelarilor, Bastionul Porţii (pod fortificat peste pârâul Graft), turnul de apărare de pe strada Castelului, turnul de apărare de pe strada George Bariţiu nr 12 şi Turnul Studenţilor (strada G. Bariţiu nr 24).  
Primăria face acum niște reparașii de urgență la scările și podurile care dus spre turnuri, pentru ca turiștii să nu își rupă gâtul încercând să ajungă la ele. Alte reparații nu se fac până nu vine hotărârea de Guvern.

Cea mai mare dezamăgire este Primul Muzeu Virtual din România de la Bastionul Postăvarilor în care s-au investit 290.000 de euro. Banii au fost daţi de Consiliul Judeţean prin compania proprie- Consilprest. Muzeul a fost inaugurat în 2012, dar chiar şi la trei ani de la deschidere mergea în pierdere. Amortizarea investiţiei era de doar 10.280 de lei pe lună, adică 30.000 de euro pe an. Ar fi fost nevoie de cel puţin 10 ani pentru recuperarea banilor, asta dacă muzeul ar avea cheltuieli zero. Aşa că mai bine a fost închis. 

 

 

Adauga comentariu