12 autobuze electrice vor ajunge la Brașov. Acestea costă aproape 40 de milioane de lei. Pe ce linie vor circula

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a lansat licitația pentru achiziționarea de 56 autobuze electrice cu lungimea de 18 de metri destinate transportului public urban de călători, operabile în condiții de șes. Din această achiziție 12 autobuze sunt pentru Brașov. Restul de 44 de autobuze sunt pentru Timișoara. Valoarea totală a contractului este de 184.500.000 lei fără TVA. 

La Brașov vor ajunge 12 autobuze electrice cu lungimea de 18 metri, 4 stații de încărcare rapidă și 12 stații de încărcare lentă. În total acestea costă 39.500.000 de lei fără TVA. Autobuzele achiziționate vor circula pe linia 5.


 

 

Autobuzele electrice vor fi de tip articulate, cu planșeu jos (podea integral coborâtă), facilități pentru accesul nelimitat al persoanelor cu mobilitate redusă (rampă-kneeling), fără etaj, caroserie CE, destinate transportului urban de călători.

Autobuzele electrice vor fi destinate exploatării în zone cu climă temperat-continentală de tranziție și vor asigura o funcționare fiabilă în următoarele condiții ambiante: temperatura ambiantă - 25 °C ... + 45 °C, umiditatea relativă maximă 98 % RH la + 25 °C; presiunea atmosferică cuprinsă între 866 ... 1066 kPa; altitudinea de la nivelul mării (0 m) până la maxim 1.000 m; agenți exteriori: praf, ploaie, ceață, noroi, zăpadă, chiciură, gheață, apă cu sare, produse petroliere, materiale și soluții antiderapante.

Autobuzele electrice vor fi prevăzute cu un sistem de supraveghere video la interior și la exterior. Sistemul va cuprinde un număr de minim 8 camere digitale color, cu înregistrare audio, de înaltă rezoluție, de tip dom, cu carcasă antivandalism.


Specificațiile operaționale ale autobuzelor electrice vor fi următoarele:
Durata de funcționare de minimum 15 ani;
Durata de utilizare fără reparație generală de minimum 8 ani;
Durata de utilizare a bateriilor electrice de minimum 5 ani. Dacă după o lună de zile de încărcare la capacitatea maximă a bateriilor, în condiții de exploatare normală a autobuzelor electrice, capacitatea de încărcare a bateriilor scade sub valoarea de 80 %, valoare rezultată din analiza datelor comunicate prin sistemul de monitorizare a energiei înmagazinate în baterii, ofertantul declarat câștigător va avea obligația de a înlocui bateriile respective în perioada de garanție, în termen de maximum 30 de zile.

Autonomia autobuzelor electrice va fi de minimum 84 km în condițiile în care funcționează sistemul de încălzire sau climatizare la capacitatea maximă de utilizare a instalației de răcire/încălzire și cu încărcare maximă de persoane. Stațiile de încărcare rapidă vor fi instalate la capetele de la Roman, trei la număr și una la garaj. Stațiile de încărcare lentă vor fi instalate la garaj. 

 

Adauga comentariu