38 de cazuri de muncă la negru depistate în județul Brașov. Vor urma și alte controale

Inspecţia Muncii a desfăşurat în ultima lună mai multe acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 861.337 de euro, adică 3.996.600 de lei. Au fost depistate 334 de persoane care lucrau fără forme legale, dintre acestea 59 erau din județul Arad, 41 din județul Timis și 38 din județul Brașov.

În domeniul relaţiilor de muncă, au fost efectuate 3127 de controale în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 3.455.600 de lei, din care 2.800.000 de lei pentru muncă nedeclarată, și au fost sancţionaţi 638 de angajatori.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 2018 de controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 541.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 259 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi sau nu încadrate ca fiind accidente de muncă.

„În intervalul decembrie 2018 – martie 2019, inspectorii de muncă vor verifica și respectarea măsurilor prevăzute de OUG nr. 99/2000 privind protecția lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme. Reamintesc câteva dintre obligațiile minimale care revin angajatorilor pentru menținerea stării de sănătate a salariaților care lucrează în aer liber: reducerea duratei zilei de lucru și, de asemenea, reducerea intensității și ritmului activităților fizice cu alternarea efortului dinamic cu cel static, distribuirea de ceai fierbinte, asigurarea echipamentului individual de protecție și a unor spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător. Persoanele care suferă de afecțiuni care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme pot beneficia de reducerea programului de lucru sau pot fi trecute, după posibilitățile existente în structura activităților, în alte locuri de muncă. Atenționăm angajatorii că nerespectarea obligațiilor ce le revin va duce la aplicarea sancțiunilor corespunzătoare, potrivit prevederilor legale.” - a afirmat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, Inspecția Muncii.


Adauga comentariu