Americanii au introdus Castelul Bran într-un top select de 50 de capodopere arhitecturale pe care trebuie să le vezi până mori

Site-ul american https://www.architecturaldigest.com/ a realizat un top 50 al celor mai frumoase și semnificative clădiri din lume pe care trebuie să le vezi de-a lungul vieții. În clasament sunt monumente din toată lumea. Din România, singura capodeperă arhitecturală care a intrat în top este castelul Bran pe locul 29.

Castelul Bran este cel mai vizitat obiectiv turistic din județul Brașov, dar şi din România. 60% dintre vizitatori sunt turişti străini, atraşi în principal de mitul Dracula. Majoritatea sunt din Europa, dar în ultimul timp au început să vină tot mai mulţi asiatici, americani sau australieni. În 2018 a avut peste 1 milion de vizitarori.

Bazele castelului au fost puse de cavalerii teutoni în 1225, când a fost construită o fortificaţie din lemn. Castelul a fost cetate de apărare mai multe secole şi aşa a apărut şi mitul lui Dracula, datorită cârţii lui Brian Stocker. Se pare că Vlad Ţepeş nu a locuit niciodată la Bran, dar legenda lui Dracula a făcut castelul faimos în toată lumea. În 1920, Consiliul Orăşenesc Braşov a donat Castelul Bran reginei Maria ca recunoştinţă pentru infăptuirea Marii Uniri de la 1918. Branul a ajuns în proprietatea statului în 1948 şi a fost restaurant în anii 90. În anul 2000 Branul a fost revendicat de Dominic de Habsburg. Arhiducele a intrat în proprietatea castelul în 2009 şi a fost nevoit să îl remobilize, deoarece statul român a mutat de acolo colecţii pe care le avea în proprietate. 

Turiştii care vin la Castelul Bran pot vizita acum 23 de camere, număr dublu fată de perioada când Branul făcea parte din patrimoniul naţional. Majoritatea pieselor de mobilier expuse au fost cumpărate din consignaţii din Italia şi datează din aceeaşi perioadă cu piesele originale. Din păcate, vizitatorii pot vedea foarte puţine obiecte care au aparţinut familiei regale. Printre acestea se află costumul popular preferat al reginei Maria, una dintre coroanele regale şi un pumnal ale regelui Ferdinad, dar şi cartea de oaspeţi a reginei Maria şi a principesei Ileana. 

Nu ratați tunelul secret și Casa de Ceai a Reginei Maria

Casa de Ceai a Reginei Maria de la 1920 şi se află în parcul Castelului Bran, pe malul lacului. A fost amenajată la iniţiativa Reginei Marie şi aici se servea ceaiul în fiecare zi. Acum a fost refăcută, transformată în cafenea şi a devenit o atracţie pentru turişti. Casa de Ceai are şi o terasă în aer liber de 150 de locuri. Vizitatorii pot sta la o cafea şi se vor putea relaxa în căsuţa în care cu aproape  un secol stăteau la o şuetă capetele încoronată ale României şi nu numai.

Tunelul secret a fost construit în 1930 la ordinul Reginei Maria pentru a uşura parcurgerea de către regina bolnavă de artrită a drumului dintre castel şi parcul unde îi plăcea să se relaxeze. Accesul se făcea prin vechea fântână din curtea interioară a castelului, unde a fost montat un lift electric cu ajutorului căruia Regina Maria putea coborî 30 de metri în subteran. După ce s-a construit liftul, la baza fântânii a fost săpat un tunel orizontal în stâncă, realizându-se legătura cu Parcul Regal al reşedinţei.

Tunelul are 40 de metri lungime, iar Regina Maria putea ajunge mai repede în parcul castelului, unde îi plăcea să citească.  
Administratorii Castelului Bran au decis să reamenajeze tunelul şi să îl pună la dispoziţia turiştilor. Aceștia urcă într-un lift cu o capacitate de cinci persoane, coboară 30 de metri sub pământ tot prin vechea fântână, iar apoi parcurg la pas tunelul de 40 de metri lungime pentru a ajunge în parcul regal. Călătoria cu liftului durează 56 de secunde. Investiţia s-a ridicat la 1 milion de euro.

Tunelul nu este unul simplu, iar traversarea lui este o adevărată experienţă multimedia. De-a lungul său sunt mai multe holograme care vor prezenta Castelul Bran de-a lungul istoriei sale. Turiştii se întâlnesc cu Regia Maria, Principesa Ileana sau Vlad Ţepeş. În momentul în care vizitatorul ajunge în dreptul hologramelor, acestea prind viaţă, se mişcă, urmăresc turiştii cu privirea sau le fac cu mâna. În tot acest timp, printr-un ghid audio, vizitatorii află informaţii despre personaje.  Din peisaj nu putea lipsi nici contele Dracula care le oferă vizitatorilor o experienţă ne neuitat. La final, tot cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră, turiştii pot face o poză cu personajele istorice, cu Dracula, iar pe fundal va apărea imeginea Castelului Bran. 

Turiştii sunt avertizaţi înainte să înceapă turul că vor intra într-un spaţiu îngust, cu lumini şi zgomote puternice. Călătoria nu este recomandată celor care suferă de claustrofobie, dar nici persoanelor care suferă de epilepsie fotosensibilă deoarece li se poate declanşa o criză. Biletul de intrare în tunel costă 25 de lei, separat de cel de vizitare al castelului care este 40 de lei. Copiii cu vârsta de până la 7 ani au intrare gratuită. 

 

 

Adauga comentariu